Heloooooo wszyscy :)
Kolejny dzień ,,Maratonu Dyniowego'' to pyszne aromaryczne muffiny, gdzie w ich wnętrzu ukryte są dynia i pamarańcza, a wierch okrywa kołderka z masła orzechowego z kawałeczkami kandyzowanej skórki pomararańczowej.
Potrzebujemy:
- -1,5 szkl. mąki pszennej
- -0,5 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -szczypta soli
- -100g masła (rozpuszczonego - ostudzonego)
- -3 jajka
- -130ml maślanki
- -1 szkl. puree z dyni
- -1 pomarańcza ( sok + starta skórka)
- -masło orzechowe
- -kandyzowana skórka z pomarańczy
Ja użyłam masła z kawałkami orzechów - dodatkowa przyjemność chrupania :)
Mam 2 sposoby na puree z dyni.
Pierwszy: Należy wydrążyć środek z dyni, pokroić ją na spore kawałki i razem ze skórką piec w piekarniku do miekkości (170 stopni) około 1h. Następnie łyżką wydrążyć środek, zblenderować na gładko (wtedy wyglada jak na zdjeciu wyżej ) i przełożyć na drobne sitko, aby cały sok odciekł
Drugi sposób na puree zdradze kolejnym razem :)
1. Do miski wbijamy 3 jajka, maślankę i masło - mieszamy
2. Następnie dosypujemy suche składniki czyli mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i wszystko łączymy ze sobą.
Ostatnim krokiem jest dodanie puree z dyni i sok wraz ze skórką z pomarańczy.
Po dokładnym wymieszaniu przekładam gotowe ciasto do papilotek.
Muffinki pieczemy 15-20 min ( w zależności od piekarnika) w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu czekamy aż ostygną.
Po czym nakładamy na wierch ulubione masło orzechowe i posypojemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.
I gotowe :)
Pozdrawiam
=Joy= xoxo
bajecznie wyglądają !
OdpowiedzUsuńDyniowe pyszności! :) Wspaniały blog,super szablon, oczywiście obserwuję!
OdpowiedzUsuńtreepsy.blogspot.com
fantastyczne!! właśnie nigdy jeszcze nie jadłam wypieków dyniowych:) spróbuje takie zrobić w weekend!!
OdpowiedzUsuń