Helooooo wszyscy :))
Oto mam dla Was przyjemny przepis na bardzo smaczną i aromatyczną sałatkę, która idealnie sprawdzi się np. w porze lunchu.
*Zapraszam*
Potrzebujemy:
- -mix sałat (wybór według uznania)
- -ser feta
- -pomidorki (ja użyłam zielonych - są dużo słodsze i smaczniejsze od czerwonych)
- -szczypior z cebulki dymki
- -kilka plastrów wędzonego łososia
- -zielone szparagi
- -owoc granatu
- -prażone pestki dyni
sos:
- -olej truflowy - świetnie komponuje się ze szparagami (możemy wybrać inny z uwzględnieniem że musi być delikatny w smaku)
- -łyżkę miodu
- -sok z połówki cytryny
- -świeżo mielony pieprz
1. Zaczynamy od przygotowania sałaty czyli umycie i osuszenie.
2. Następnie zajmujemy się szparagami, a mianowicie odłamujemy ,,zdrewniałą'' część i gotujemy kilka minut na styl al dente.
=Zielone szparagi nie wymagają obierania=
3. Teraz kroimy pomidorki, ser, szczypior….
….rozdrabiamy łososia…..
…..na patelni prażymy pestki dyni...
… i wydobywamy pestki granatu….
…..wszystko kolejno układamy na sałacie.
4. Pozostało przygotowanie sosu….
…..miód mieszamy z sokiem z cytryny, a następnie powoli wlewamy oliwę ciągle mieszając do utworzenia gęstego balsamu po czym doprawiamy pieprzem i polewamy wierch sałaty :)
Pozdrawiam
=Joy=xoxo
sałatka wygląda świetnie! na sam widok ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńheheh to super :) o to chodzi :))
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, a że uwielbiam fetę to może się kiedyś na nią skuszę :)
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam fetę - teraz kupuję taką w stylu greckim z linii/serii Tesco jest o wiele lepsza od tej w kartoniku z Mlekowity bodajże (wcześniej ja kupowałam) :))
OdpowiedzUsuńMniam:) uwielbiam tego typu sałatki:)
OdpowiedzUsuń