piątek, 17 czerwca 2016

Chrupiące batoniki kokosowe z białą czekoladą - przepis

Hello kociaki :)
Tak wiem wiem nie było mnie tu juz 100 lat i błagam wybaczcie, nie krzyczcie już wracam i mam nadzieję że uda mi sie szybko nadrobić zaległości :))
Dlaczego mnie nie było?? Otóż przez 2 miesiące byłam w Polsce odrobine zmienić swoja sytuacje życiową..... - ogólnie rzecz biorąc wyjazd ten generował sporą ilość czasu i niestety nie mogłam wpadać na bloga, ale oczywiście podczas tego pobytu popstrykałam kilka zdjęc z myślą o blogu :)
Tak czy inaczej wracam do rzeczy.....a mianowicie dzisiejszy przepis to mój spontaniczny wymysł, który zaświtał mi gdzieś w głowie i dlatego postanowiłam wprowadzic go w zycie. Tak jak się tego spodziewałam dobór tych właśnie składników powoduje eksplozje w ustach - z jednej strony rozpusza się w nich kokosowa rozkosz z drugiej chrupiace kuleczki powoduja przyjemne doznania :) Polecam :)
Potrzebne składniki:
  • -4 tabliczki białej czekolady
  • 1 łyzka oleju kokosowego
  • -100 g wiórek kokosowych
  • -150 g jaglanki ekspandowanej z miodem

1. Zaczynamy od rozpuszczenia kawałków czekolady wraz z olejem kokosowym.
2. Kiedy czekolada staje sie aksamitnie gładka...
...dosypujemy jaglankę ekspandowaną...
....i wiórki kokosowe - dokładnie mieszamy.
3. Całą mase przekładamy na blaszkę wyłożona folia aluminiową...
4. Następnie spłaszczamy delikanie łyżką tworząc prostokąt o grubości 2 cm.
5. Odstawiamy do stężenia na kilka godzin - po czym kroimy batoniki :)
Jak widzicie czekolada delikatnie spływa na spód tworząc trwala podstawę dzieki czemu nic sie nie kruszy ani nie rozlatuje :)

Lubicie tego typu przekąski?? 
Jakie sa Wasze ulubione??

Pozdrawiam

*JOY*

8 komentarzy:

  1. Jezu...to wyglada obłednie :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i zapewnia że takie właśnie jest w smaku - szybko znikły ze stołu heheh :)

      Usuń
  2. Dla mnie bomba :D. Nie dość że wygląda świetnie, to ja uwielbiam kokosa :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez mam słabość do kokosowych smakołyków hihih :)

      Usuń
  3. o mamo, oszaleje z tymi Twoimi przepisami :D co jeden to lepszy :) tylko gdzie kupię taką jaglankę :>

    OdpowiedzUsuń
  4. hahah dziękuje bebe :) miło mi to czytać a jaglankę kupiłam albo w Rossmannie albo w Intermarche :)

    OdpowiedzUsuń