:)
Uwielbiam cynamon w każdej postaci....jako deser, zamiast soli do złotej tequilli lub po prostu jako dodatek do kawy :)
Jest cudowny.... intensywny i pikantny, dlatego trzeba umiec go dozować by się nie zrazić :)
Drożdżówki poniżej to słynne Cinnamon roll, które po raz pierwszy miałam okazje próbowac w Anglii i tak mnie uwiodły, że od czasu do czasu skusze się na ich przygotowanie w domu. Jeśli jesteście ciekawi jak je przygotować to Zapraszam do lektury :)
Potrzebne składniki:
- - szklanka mleka
- - cukier trzcinowy ( 3 łyzki do ciasta + 3 łyzki do nadzienia)
- -7 g drożdży
- -masło ( 3 łyzki do ciasta + 2 łyzki do nadzienia)
- -3 szklanki maki pszennej ( ja uzyłam pełnoziarnistej)
- -cynamon
*lukier kokosowy*
- -puszka mleka kokosowego
- -łyżeczka ekstarktu waniliowego
- -50 g cukru pudru
- -2 łyzki wiórków kokosowych
1. Do letniego mleka dodajemy cukier....
...drożdze - i odstawiamy na ok. 10 minut ( by drożdze ,,obudziły się'')
2. Następnie dodajemy do zaczynu rozpuszczone masło....
....i przesiana mąkę.
3. Teraz wyrabiamy ciasto...
....i odkładamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
4. Ciasto nalezy rozwałkowac na prostokat o grubości 2 cm...
....nastepnie smarujemy je masłem , nakładamy gruba warstwę brazowego cukru...
...posypujemy cynamonem i zawijamy w rulon.
5. Teraz kroimy je na kawałki o grubości ok 3 cm...
.....nakładamy na blaszkę wyłożona pergaminem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
6. Bułeczki pieczemy w temp. 200 stopni przez ok 20 minut - po czym odstawiamy do wystudzenia.
7. W tym czasie przygotuwujemy lukier kokosowy czyli nalezy dokładnie zmiksować mleko kokosowe z esencja waniliowa, wiórkami i cukrem pudrem.
8. Pozostało tylko nałozyć lukier i poczekać do jego zastygnięcia :)
Lubicie Cinnamon roll??
Pozdrawiam
*JOY*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz