Witajcie chłopcy i dziewczęta :)
Dzisiaj mam dla Was mój wspaniały i najlepszy przepis na ukochane przeze mnie kuleczki Rafaello.
Deser jest idealny bo ma 4 podstawowe cechy, które sprawiają że trudno go czymś przebić, a mianowicie jest:
- -tani
- -łatwo go wykonać (nie może się nie udać hehe)
- -szybki w przygotowaniu
- -piękny - wygląda jak z najlepszej cukierni
Potrzebujemy:
- -300 g wiórek kokosowych + dodatkowo do obtoczenia (Ważne! muszą być drobne i bardzo dobre jakościowo)
- -400g mleka skondensowanego słodzonego
- -migdały
1. Zaczynamy od obrania migdałów:
Wystarczy zalać migdały wrzątkiem na 10-15 min - po tym czasie z łatwością usuniemy skórkę.
**Można też zostawić na nich skórkę - ale wtedy dobrze jest je uprażyć na patelni**
W czasie kiedy migdały moczą się w wodzie przygotowujemy masę kokosową.
3. Do wiórków kokosowych wlewamy słodzone mleczko i mieszamy do momentu dokładnego połączenia składników po czym odstawiamy na 15 minut żeby wiórki absorbowały mleczko.
4. Teraz w małej porcji masy kokosowej ukrywamy migdał.
5. Następnie formujemy kuleczkę…
*Trik*
Dużo łatwiej będzie Nam się formować kulki jeżeli wcześniej namoczymy dłonie w zimnej wodzie.
…. i obtaczamy ją wiórkami.
Gotowe :))
Domowe Rafaello zawsze robi furorę wśród gości, którzy nie dowierzają, że zrobiłam je sama.
To mówi samo przez się - najlepszy komplement jaki tylko mogłam usłyszeć :)), dlatego serdecznie Polecam !! :))
Pozdrawiam
=Joy=xoxo
O matko:O zrobię!
OdpowiedzUsuńo rany,ale pychotka,myślałam,że to prawdziwe Rafaello :)) !!! super
OdpowiedzUsuńWow, wyglądają obłędnie!! Nie miałam pojęcia, że można samemu wyczarować takie cudo. Na pewno spróbuję je z robić, bo jestem uzależniona od Rafaello. Wstyd się przyznać, ale jestem w stanie sama zjeść całe opakowanie... ;))
OdpowiedzUsuńsuper przepis;) już wiem jak zaskoczę narzeczonego;D
OdpowiedzUsuńMmm pycha:D
OdpowiedzUsuńsuper miło mi że przepis przypadl Wam do gustu dziewczyny P.S ja tez jestem Rafaellożercą :)) / P.S 2 Moja druga połówka rzadko zajada słodycze, a te trufle zniknęły szybciutko więc mam nadzieje że Twojemu narzeczonemu tez posmakują :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam Rafaello! Muszę koniecznie znaleźć gdzieś migdały i wypróbować :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńWyglądają po prostu przepysznie! Uwielbiam Rafaello, więc chętnie bym spałaszowała taką kuleczkę ;)
OdpowiedzUsuńale mi smaka narobiłaś! uwielbiam Rafaelo i koniecznie muszę skorzystać z Twojego przepisu bo jest mega szybki :)
OdpowiedzUsuńAle cuda! Na pewno spróbuję je zrobić ;)
OdpowiedzUsuń