Cześć kociaki :)
Kolejna moja propozycją kulinarna ze światecznego stołu jest lekki jak chmurka i bardzo aromatyczny biszkopt z dorsza. Idealnie komponuje sie z sosem smietankowo-chrzanowym sprawiając, że aromat / smak staje sie wielowarstowy :)
Potrzebne składniki:
- - 1 kg filetów z dorsza
- -100 g śmietany 18%
- 100g śmetanki 30%
- -7 jajek
- -2 cebule
- -łyżka masła
- -15 dag mielonych migdałów ( idealne są wtedy gdy mają wieksze i mniejsze kawałeczki)
- -sól, pieprz biały
1.Filety z dorsza mielimy przez maszynkę 5 krotnie wraz z zeszklona na maśle cebulka
2. Dodajemy żółtka, śmietanę...
....migdały, przyprawy.....
.....i delikatnie mieszam z pianą z białek.
3. Gotowa masę przekładamy do foremki wyłożonej pergaminem.
4. Pieczemy w temp 160 stopni przez 1,5 godziny.
Pozdrawiam
*JOY*
Bardzo zaskakujący przepis.
OdpowiedzUsuńto prawda dosyc niecodzienna propozycja hehe :))
UsuńBardzo ciekawy przepis, jaka wielkość foremki?
OdpowiedzUsuń