Cześć kochani :)
Na wstępie przepraszam za moją nieobecność i uprzedzam, że tej nocy wyjeżdżam na wakacje, dlatego przez kolejne kilka dni nie będzie nowych postów…
Dzisiaj w miarę możliwości postaram się wstawić ich kilka o ile mi się to uda w związku z ograniczonym czasem :))
Wracając do dzisiejszego przepisu…
Jest to mój osobisty pomysł na szybki i bardzo aromatyczny barszcz czerwony. Niby nic specjalnego, a jaka różnica :))
Ciekawi ?? Zapraszam!
Potrzebne składniki (przepis na 7 osób):
- -2 kg buraków
- -2 duże cebula
- -3 ząbki czosnku
- -350 ml śmietany 18 % ( ja użyłam jogurtu Nadbużańskiego)
- -1, 5 l bulionu
- -odrobina oleju np. słonecznikowego
- -sól, pieprz do smaku
1. Buraki myję dokładnie i kroje na mniejsze kawałki…
…po czym czas na sokowanie ( i to jest właśnie cały sekret smaku).
2. Kroję cebulę w drobną kostkę….
….. i smażę z rozgniecionym czosnkiem do zeszklenia.
3. Kiedy cebula z czosnkiem są gotowe dolewam sok z buraków i gotuję około 10 minut.
4. W tym czasie przygotowuję bulion….
…..który dolewam do garnka - następnie gotuję przez kolejne 10 minut.
5. W czasie kiedy barszcz się gotuje przekładam do miseczki jogurt (jeżeli znajdziecie taki u siebie w sklepie to bardzo serdecznie go polecam - jest pyszny - świetnie smakuje z owocami, do zup, czy mizerii - według mnie jest lepszy niż śmietana).
(tak wygląda po zdjęciu wierzchniego sreberka - jest puszysty, a po dokładnym wymieszaniu robi się kremowy)
6. Żeby barszczyk mi się nie zważył dolewam do jogurtu/ śmietany chochelkę gorącej zupy - mieszam…
…. dopiero dolewam do garnka - po czym gotuję przez 5-10 minut i doprawiam do smaku solą / pieprzem.
Barszczyk najlepiej podawać z ugotowanymi w całości ziemniakami posypanymi koperkiem.
Pozdrawiam
*JOY*
robie podobnie ale buraczki tarkuje na tarce :)
OdpowiedzUsuńJa tez na tarce scieram.
OdpowiedzUsuńciekawy sposób
OdpowiedzUsuńuwielbiam barszcz !! do tego krokiety i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńten jest najlepszy! ;)
OdpowiedzUsuń