:)
Pudding z tapioki to deser, w którym zakochaja się osoby lubiące ryżowe, gęste, przysmaki....
Czym jest tapioka??
To skropia z bulwy manioku czyli brazylijski odpowiednik naszej skrobii ziemniaczanej. Można ja zdobyć w standardowej mącznej wersji , jak i w postaci mniejszych lub większych kuleczek (wykorzystywanych również do sławnej od kilku lat bubble tea).
Osobiście kupuję ją w sklepach orientalnych, ale na pewno mozna ją znależć również na aukcjach internetowych lub w sklepach ze zdrową żywnością.
Tapioka zawiera lekkostrawne węglowodany i odrobinę białka, a brak jej glutenu i cholesterolu, więc możemy ją zajadać czesto bez wyrzutów sumienia :)
Składniki potrzebne do puddingu:
- - puszka mleka kokosowego
- -3 łyżki tapioki (mniejszej)
- -2 łyżki cukru (lub miodu - ja uzyłam syropu z agawy)
- -odrobinę ekstaraktu z wanilii
- -szczypta soli
tajemniczy sos:
- -2 łyżki kajmaku
- -1 łyżka masła orzechowego ( użyłam z nerkowców)
- -poł banana
1. Mleko umieszczam w rondelku...
.....dosypuję do niego tapiokę...
...i czekam około godziny, aby ziarenka napęczniały.
2. Po upływie tego czasu dodaję syrop, sól, ekstrakt z wanilii....
...i gotuje na małym ogniu ok. 12 minut - do momentu, aż kuleczki podwoją swoja objetość, staną się przezroczyste i miękkie.
3. Gotowy deser przelewam do szklanek ( podałam proporcje dla 2-óch osób)
4. W tym momencie blenderuje składniki na sos do momentu kiedy konsystencja będzie płynna i gładka.
5. I gotowe - sos polewam na wierch tapiokowego puddingu i zajadam - yummy yummy ;)
Pozdrawiam
*JOY*
świetnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń:))
Usuń