Cześć kociaki :)
Kazdy tradycyjny przepis mozemy zmodyfikować w ten sposób by jego kaloryczność spadła w znacznym stopniu. Tak oto wpadłam na pomysł by stowrzyć lasagne w wersji fit. Jest równie pyszna jak klasyczna wersja z ta mała róznicą, że po tej nie przybedzie nam zbędnych kilogramów :)
Potrzebne składniki:
- - 2 cebule
- -2 marchewki
- -1 pietruszka
- -kalafior
- -10 łyżek czerwonej soczewicy
- -2 bakłażany
- -3 puszki pomidorów
- -500 g miesa mielonego z piersi indyka
- -makaron pełnoziarnisty
- -ser żółty light / mozarella light
- -przyprawy ( liść laurowy, musztarda dijon, sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, gałka muszkatołowa)
- -2 łyzki oliwy z oliwek
1. Pokrojona w kostke cebulę, pietruszkę i marchewkę podsmażamy na oliwie...
....po kilku minutach dodajemy mięso - podsmażamy....
.....dodajemy soczewicę....
....pomidory....
....i gotujemy ok. 20 minut.
2. Czas na przyprawy....
liście laurowe, musztarda...
bazylia, tymianek, oregano, sól, pieprz.
3. Na dno naczynia żaroodpornego nakładamy makaron ( ja uzyłam spaghetti bo wesji pełnoziarnistej w płatkach nie mogłam nigdzie zanleżć)....
....sos...
....grilowane plastry bakłażana... i ponownie ten sam zestaw od początku.
4. Czas na sos ,,beszamelowy''
Gotujemy kalafiora do miękkośći...
....i blendujemy go doprawiajac gałka muszkatołową solą i pieprzem :)
...po czym nakładamy starty ser.
6. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 50 minut.
I gotowe :))
Pozdrawiam
*JOY*
fajny pomysł z makaronem do spagheti.
OdpowiedzUsuńjak to mówia potrzeba matka wynalazków hehe :)
UsuńOstatnio miałam ochotę na to danie, muszę sobie zapisać przepis. :)
OdpowiedzUsuńto świetnie :) wiedziałam kiedy wstawić przepis hehehe :))
Usuń