:)
Stek to jedno z dań, które przygotowujemy niezwykle szybko, a wciąz robi wrazenie swoim wykwintnym smakiem. Dodatki to juz kwestia gustu....ja przygotowałam dodatkowo pieczone ziemniaczki, bób i pesto pomidorowe - wszystko smaczne i zdrowe :)
Potrzebne składniki:
- - stek z tuńczyka
- -oliwa
- -sól , grubo mielony pieprz
- -sok z cytryny
+ dodatki wg uznania
1. Zaczynamy od natarcia ryby sola, pieprzem i oliwą.
( w tym czasie mocno nagrzewamy patelnie grilową)
2. Kiedy patelnia jest już rozgrzana - nakładamy na nia stek z tuńczyka i smazymy dostosowujac czas do grubości ryby.
W moim przypadku było to 1 minuta i 30 sekund na kazda ze stron.
3. Nastepnie ściągamy stek z patelni delikatnie.....
.....smarujemy go oliwą, skrapiamy sokiem z cytryny....
.....i dajemy mu ,,odpocząc'' ok. 30 sek. Gotowe :)
Pozdrawiam
*JOY*
wspaniały! przepadam za tuńczykiem
OdpowiedzUsuńdobry wybór :) choć osobiscie z wołowinki też lubie :)
Usuń