:)
Drugim najważniejszym mężczyzna w moim zyciu jest mój tata Zbysiu :)) i własnie dla niego wymysliłam ten deser......
Ten ryz na mleku spisuje sie świetnie w formie ciasta, poniewaz pieknie sie kroi - zupełnie jak tradycyjne ciasta :)
Jego zaleta jest to, że mozemy podawać go na zimno lub ciepło jak i z dadatkami np. bita śmietaną :)
Pierwszy raz stworzyłam go podczas ostatniego pobytu w Polsce. Przyznam, że robił furorę, bo smakował wszystkim ( szczególnie tacie, który jadł nawet 4 kawałki na raz hahah) i przez to szybko znikał ( robiłam go 3-krotnie). Jego zaleta jest to, że każdemu sie uda ( nie powinny się obawiac nawet osoby mniej utalentowane w kuchni - Agnieszka to coś dla Ciebie :) ), jak i fakt , że nie nalezy do kosztownych przedsięwzięć :) Polecam :)
Potrzebne składniki:
- -biały ryż
- -mleko
- -śmietanka 30%
- -budyń waniliowy / śmietankowy
- -1 kg jabłek
- -cukier
- -cynamon
- -2 łyzeczki zelatyny
1. W rondelku na małym ogniu gotujemy ryż na mleku z 2 łyzkami cukru ...
.....gotujemy go do miękkośći po czym dolewamy śmietanke 30% z wymieszanym proszkiem budyniowym - ciągle miszajac gotujemy przez 2 minuty - przelewamy do naczynia żaroodpornego.
Mus jabkowy: jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki zalewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem do momentu ich całkowitego rozpadu, nastepnie dodajemy cukier i cynamon.
Do jeszcze ciepłych jabłek dolewmy żelatyne rozpuszczoną w połowie szklanki wody.
2. Jabłka przekładamy na ryz po czym nakładamy na wierch naczynia folie spozywcza i umieszczamy całość na noc w lodówce.
Pozdrawiam
*JOY*
Pycha polecam. Mialam okazję skosztowac tych pyszności. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiesze sie że tak miło go wspominasz :) Love you bebe :*
UsuńAle dobra córka z Ciebie Joy. I kucharka :)
OdpowiedzUsuńdziękuje Anitko :* staram się i wierzę że życie to echo, co wysyłasz - wraca, co siejesz - zbierasz, co dajesz - dostajesz, więc jesli ktos jest dla mnie wporządku - to i ja staram sie dac od siebie wszystko co najlepsze :)) - niby proste, ale życie pokazuje, że nie dla każdego :) P.S Tata lubi ryzowe ciacho, lecz często mnie prosi o zrobienie ,,mojego'' kapuśniaku hahah łakomczuszek :))
Usuń