Cześć kociaki :)
Świeta juz dawno za nami, ale to wcale nie znaczy, że musimy rezygnować z karpia :)
U nas w domu przed świętami zazwyczaj kupujemy większa ilość ryby i mrozimy ( jak wiadomo przemrozony karp jest smaczniejszy). Po czym co jakis czas smazymy go w panierce lub robimy z niego te oto klopsiki w sosie czosnkowym. Podawane z tłuczonymi ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty smakuja wybornie tym bardziej, że karp ma swój wyjątkowy i niezastapiony smak.
Potrzebne składniki:
- -500 g filetów z karpia
- -2 cebule
- -1 jajko
- -2 bułki
- -mleko
- -koperek
- -bulka tarta
- - olej
- -pieprz cytrynowy, sól
- -śmietanka 30%
- -śmietana 18%
- -łyzka mąki pszennej
- -poł głowki czosnku
- - szklanka bulionu warzywnego
1. Karpia mielimy przez maszynkę 5 krotnie wraz z namoczoną wcześniej w mleku i odciśnietą bułką i smażona cebulką.
2. Dodajemy jajko, 3 łyzki bułki tartej, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem - dokładnie wyrabiamy po czym formujemy kotlety, które dodatkowo obtaczamy w bułce tartej.
3. Gotowe kotelty umieszczamy w lodówce na 30 min.
4. Sos: W rondelku umieszczamy śmietankę 30% i bulion, a nastepnie gotujemy całość razem z przeciśnietym przez praske czosnkiem. Po 10 minutach gotowania dodajemy śmietanę 18% wymieszaną z mąką i doprawiamy solą i pieprzem - gotujemy przez kolejne 5 minut do momentu zagęstnienia sosu.
5. Kotlety smażymy na rumiany kolor...
....i umieszczamy je w sosie - na małym ogniu gotujemy je przez 3-5 minut.
Pozdrawiam
*JOY*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz