czwartek, 11 grudnia 2014

Ciasto Zmysłowa Blondie - przepis

Cześć :)
Czy jeszcze ktoś nie zna kultowego ciasta Brownie (przepis jest Tu) ??
 Dzisiejszy przepis to siostra czarno licej piękności a mianowicie Blondie czyli cos dla tych, którzy lubia wilgotne aromatyczne ciasta w jaśniejszej i delikatniejszej wersji...
 Podobnie jak Brownie Blondie nie moze sie nie udać i smakuje niebiańsko pysznie :)
Potrzebne składniki:
  • -300 g białej czekolady
  • -1/3 szkl. drobnego cukru
  • -6 jajek
  • -szkl. maki pszennej
  • -200 g masła
  • -szczypta soli
1. Zaczynam od rozpuszczenia masła w kapieli wodnej.
2. Następnie roztapiam w nim czekoladę - odstawiam do ostudzenia.
Ciekawostka:
Moja ulubiona czekoladą to ta z Tesco z serii Finest jest bardzo aromatyczną piegustką bo ma w sobie mnóstwo ziarenek wanilii
3. Białka chwilę ubijam z cukrem.....
....po czym dodaje żółtka....
.... mąkę z solą....
....i czekolade z masłem.
4. Masę przelewam do foremki wyłożonej pergaminem.....
.... i piekę w temp. 170 stopni przez 30 min (góra, dół).
I gotowe...wystarczy wystudzić Blondie i można zajadać :)
Czy z dodatkami czy bez smakuje wyśmienicie :)
 
Która z sióstr jest bardziej w Twoim typie niebiańska Blondie czy diabeska Brownie??
 
Pozdrawiam
 
*JOY*

5 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie i zapewne takie jest w raz z tą kuszącą maliną! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze kiedy widze komentarz z Twoim nickiem to od razu pojawia sie u mnie na twarzy usmiech hhaha - orginalnie pomysłowo - cool ;)

      Usuń
  2. Bardzo proste ciasto, a ja i tak pewnie zrobiłabym zakalec:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez obaw bo ono powinno byc właśnie takie cięzkie wilgotne :)

      Usuń