:)
W tym roku na specialne życzenie mojego taty upiekłam ciasto makowe, które jest napakowane bakaliami jak keks, a do tego bardzo aromatyczne i wilgotne za sprawą skórki i soku z pomarańczy. Jego przygotowanie też jest banalnie proste i szybkie wystarczy tylko wszystko ze soba wymieszać i upiec. Zaciekawione to Zapraszam :)
Potrzebne składniki:
- -3 szklanki mąki pszennej
- -6 jajek
- -3/4 szkl. cukru
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -kostka masła
- -szklanka mleka
- -puszka masy makowej (850 g)
- -1 pomarańcza (sok + starta skórka)
- -migdały
- -orzechy włoskie
- -żurawina suszona
- -kandyzowana skórka pomarańczowa
1. Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia.
2. Do miski obok przekładamy masę makową...
.....wbijamy jajka.....
....rozpuszczone masło i mieszamy.
3. Następnie łączymy mączne składniki z makowymi....
....po czym dodajemy sok ze skórką.....
.....i mleko.
4. Do gotowej masy dodajemy bakalie....
.....skórke pomrańczową, orzechy....
....i żurawinę suszoną.
5. Gotowa masę przelewamy do foremki wyłożonej pergaminem.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach (góra , dół) przez 1 godz.
Wierch opruszamy cukrem puderem :)
Pozdrawiam
*JOY*
Ja robiłam dzisiaj coś podobnego ale bez mąki i w ogóle nie wyrosło i poszło do śmieci :( muszę Twój wypróbować :)
OdpowiedzUsuńmaka niestety konieczna szkoda że Twoj sie nie udal mam nadzieje że ten Ci posmakuje :)
UsuńWygląda pysznie. Taki keksik wyszedł. Dobra z Ciebie córeczka :) Bardzo lubię tę masę makową. Zawsze robiłam sama, ale ta jest tak pyszna, że odpuściłam.
OdpowiedzUsuńa dziękuje tatus zadowolony hahhah :) ja tez staram sie robic mase makowa sama ale gdy czasu brak to ide na latwizne :)
Usuńwygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńdzieki :*
Usuń