środa, 24 września 2014

Brytyjskie bułeczki SCONES - przepis :)

:)
Scones to przepyszne brytyjskie bułeczki podawane zazwyczaj do herbaty podczas tzw. ,,Tea Time''.
Klasyczne są bez dodatków, ale można spotkać takie z lukrowaną polewą z syropu klonowego lub z zawartocią suszonych owoców tj. rodzynki czy żurawina. Ich wyjątkowość polega na tym, że smakują na gorąco jak i na zimno. Standardowo podawane są z clotted cream i dżemem truskawkowym, owoce też są mile widziane. U nas w domu wszyscy je uwielbiają (Kivi też), ale ponieważ są bardzo kaloryczne nie często je piekę :(
Jeśli chcesz wiedzieć jak je zrobić to Zapraszam !!
Potrzebne składniki:
  • -90 g masła
  • -180 ml mleka
  • -350 g mąki pszennej (self raising)
  • -0,5 cytryny
  • -3 łyzki drobnego cukru
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • -szczypta soli
dodatkowo:
  • -jajko
  • -dżem truskawkowy
  • -clotted crem
  • -owoce (opcjonalnie)
1.Do miski dodajemy szczyptę soli...
.... i łyżeczkę proszku do pieczenia.
2. Schłodzone masło kroję w kostkę....
.... i rozcieram opuszkami palców łącząc go z mąką (podobnie jak przy wykonywaniu kruszonki)
3. Dodaję cukier.
4. Mleko delikatnie podgrzewam, po czym wlewam ekstrakt waniliowy....
....i sok z wyciśniętej cytryny.
5. Płynną miksturę dodaję do suchych składników i delikatnie mieszam łyżką do połączenia składników.
6. W szybkim tępie powstanie nam ciasto, które wykładam na blat i ugniatam 2-3 krotnie, aby miało gładką teksturę.
7. Na posypanej desce rozkładam ciasto tak, aby miało grubość ok. 3 cm....
.....po czym wycinam kółka....
...które układam na blaszce wyłożonej prgaminem.
.....po czym smaruję każde z wierchu roztrzepanym jajkiem
 ... i umieszczam w nagrzanym piekarniku.
Scones piękę w temp. 200 stopni przez 12 minut ( do zrumienienia).
Gotowe scones można jeść na ciepło lub zimno....
.... wybór zależy od nas - obie wersje są Mega pyszne :)
Ciekawostka:
Clotted Cream -pochodzi z hrabstwa Devon, a jest  to gęsta śmietana  wykonana z niepasteryzowanego mleka poprzez jego podgrzewanie a następnie pozostawienie do ochłodzenia.. Przez ten czas gęsta część unosi się do góry i tworzy charakterystyczną twardą warstwę clots ("grudek, skrzepów" – stąd nazwa)
Można go zastąpić bitą śmietaną.
Dżemy z firmy St. Dalfour są moimi ulubionymi - serdecznie polecam :)
 
 
 
Czy próbowaliście już pysznych bułeczek scones??
 
Pozdrawiam
 
*JOY*

5 komentarzy:

  1. Mimo ze jestem w Angli dosyc dlugo jeszcze nie moglam sie na nie skusic ; d Na twoim talerzu wygladaja swietnie :3
    Pozdrawiam , Ilonciaa
    http://kissmeifyouwant.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można je kupić w marketach,ale nie polecam......nie porównywalne w smaku sa te wykonane w domu :)

      Usuń