poniedziałek, 12 stycznia 2015

Custard Cake przepis

Cześć kochani :)
dzisiaj mam dla Was ciekawy i pyszny przepis na angielskie ciasto Custard Cake.
Jest bardzo aromatyczne i nietuzinkowe w przygotowaniu.
Zaciekawieni?? To Zapraszam :)
Potrzebne składniki:
*karmel
  • -1 szkl. cukru
  • -1szkl. wody
*krem
  • -6jajek
  • -1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • -1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • -laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • -50 g cukru
*ciasto
  • -200 g mąki pszennej
  • -1 łyżeczka proszku do piecznia
  • -6 jajek
  • -60 ml wody
  • -60ml mleka
  • -skóra z cyrtyny
  • -2x po 70 g cukru
1. Zaczynam od karmelu..
Do foremki wlewam wodę...
....i cukier po czym gotuje na małym ogniu....
....do momentu kiedy powstały karmel stanie się bursztynowy i gęsty.
Podczas gotowania powstaną grudki cukrowe, które z czasem całkowicie się rozpuszczą.
2. Teraz krem...
...do miski wbijam jajka, dolewam mleko skondensowane słodzone + niesłodzone...
....wanilię, cukier...
....i mieszam do momentu dokładnego połączenia składników.
3. Krem przelewam do foremki na wierch karmelu.
4. Czas na ciasto....
Żółtka ucieram z 70 g cukru
5. Mieszam mleko z wodą i starta skórką z cytryny....
...po czym dolewam do żółtek.
6. Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia.
7. Powstałą masę mieszam z ubitymi na sztywno biakami z 70g cukru....
.....i delikatnie wlewam do foremki na krem.
8. Ciasto wkładam do piekarnika, gdzie poniżej kratki umieszczam brytwankę wypełnioną wodą.
Powinno się piec w temp. 180 stopni przez 1 godzinę.
Dopiero kiedy całkowicie ostygnie można wyjąć go z foremki.
Jak widać łatwo się go kroi i wygląda bardzo smakowicie.
Na wierzchu powstała karmelowa warstewka poniżej budyniowy krem  na dole delikatnie cytrynowo - mleczne ciasto.
 
Pozdrawiam
 
*JOY*

 

 

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo fajnie :) Jestem bardzo ciekawa połączenia tych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. góra to coś podobnego do budyniu waniliowego a dół to coś pomiędzy biszkoptem a ciastem ucieranym z delikatnym cytrynowym posmakiem :) pychotka :) ale najlepiej wypróbować przepis I samej sprawdzić :)

      Usuń
  2. Jak jest wielkosc foremki?

    OdpowiedzUsuń