niedziela, 18 stycznia 2015

Jablecznik bez pieczenia - przepis

Hej :)
Znów deser z jabłkami....
Ostatnio czesto mam ochote na winne słodkości, które chrupią pod zębami, dlatego wybieram jabłka :) Tym razem wersja bez pieczenia, ktora jest szybka w przygotowaniu :) Zapraszam !
Potrzebne składniki:
*spód:
  • -200 g herbatników
  • -50  g masła
*masa jabłkowa:
  • -1 kg jabłek szara reneta
  • -4 łyżki cukru
  • -1 galaratka cytrynowa
*masa mleczna:
  • -1 litr mleka
  • -1 szkl. kaszy many
  • -100 g masła
  • -5 łyżek cukru
  • -4 łyzki wiórków kokosowych
  • -odrobina amaretto (opcionalnie)
+
  • -1 galaretka cytrynowa (wierch)
1. Zaczynam od ciastek...
Trzeba je umieścić w foliowym woreczku i dokładnie pokruszyć (można użyć blendera)
2. Do pudru ciastkowego dolewam rozpuszczone masło mieszam i ugniatam spód foremki wyłożonej folią spożywczą.
3. Jabłka obieram ze skorki kroję w kostkę i podsmazam z cukrem.....
....następnie dodaję suchą galaretkę cytrynową.
4. Do rondelka wlewam mleko....
....masło, cukier...
...wiórki kokosowe i kaszę manną....
....gotuję ciągle mieszając do momentu zgęstnienia..
....po czym dolewam odrobinę amaretto.
5. Teraz nakładam  do foremki z ciasteczkowym spodem obie masy warstwami zaczynając od jabłkowej...
....teraz mleczna...
.....znów jabłkowa, kolejny raz mleczna i na wierch rozpuszczona galaretka cytrynowa.
 6. Na końcu owijam ciasto folią spożywczą i umieszczam na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na całą noc)
Uwaga!
Warto pamiętać żeby ciasto w lodówce zawsze było dobrze owinięte  folią spozywczą, ponieważ mocno wchłania otaczające zapachy.
 
Pozdrawiam
 
*JOY*

9 komentarzy:

  1. mniam, pychotka :) jeszcze takiej wersji jabłecznika nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest bardzo dobre :) musisz wypróbować bo nie może sie nie udać :)

      Usuń
  2. Jak ja uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami i obowiązkowo na ciepło, kiedy jabłuszka są mięciutkie i aromatyczne mmmm.... zgłodniałam na noc :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahah oj wieczorne podjadanie to zły pomysł :) ale ta wersja niestety tylko na zimno, na ciepło też uwielbiam klasyczną szarlotkę, a jeszcze jak do takiej porcji są lody waniliowe to juz całkiem odlatuję hihi :)

      Usuń
  3. Rajciu ♥ Jak dobrze, że mam sernika w lodówce, bo aż mi smaka narobiłaś na jakieś ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj a jak tam mialam wczoraj mega ochote na sernika mniam mniam :)

      Usuń
  4. Chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam!! Bardzo Ci dziękuję za ten przepis!! Dziewczyny polecam :)

    OdpowiedzUsuń