:)
Szarlotka to Nasz tradycyjny deser, jak mówią ,,stary, ale jary'' ktory ma wiele wariacji i w każdej smakuje równie pysznie. Ja miałam ochotę na coś przełamującego kwaskowy smak, dlatego zdecydowałam się na kremową wersję z budyniem :)
Potrzebne składniki:
- -kostka masła
- -3 szkl. mąki krupczatki
- -6 żółtek
- -2/3 szkl. cukru
+
- - 2 budynie śmietankowe
- -3/4 l mleka
- -1,5 kg jabłek szara reneta
- -1/2 szkl. cukru
1. Zaczynamy od ciasta...
....kawałki masła mieszamy z mąką, żółtkami i cukrem, a potem szybko zagniatamy składniki na gładką masę.
2. Ciasto dzilimy na dwie kule, ktore owijamy folia spożywczą i umieszczamy: jedną w lodówce, drugą w zamrażarce.
3. Następnie gotujemy budynie w 3/4 l mleka i odstawiamy do ostygnięcia.
4. Teraz kroimy jabłka na średnią kostkę i przez kilka minut podsmażamy.
Ja lubię kiedy większe kawałeczki zatopione są w powstałej masie jabłkowej :)
5. W foremce ugniatamy cisto wyjęte z lodówki....
.....potem warstwa jabłek....
..... budyniu.....
....i ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto z zamrażarki.
Teraz pieczemy w temp. 170 stopni (gora, dół) przez 40 minut do momentu zrumienienia.
Wierch ciasta obsypuje sowicie cynamonem i cukrem pudrem (opcionalnie jak kto lubi).
* JEDZMY JABŁKA * NA ZDROWIE * :)
Lubicie szarlotkę??
Pozdrawiam
*JOY*
ale żeś mi zrobiła smaka :)
OdpowiedzUsuńHeheh miło mi to czytać :) w takim razie nie ma co sie męczyć trzeba zrobić hehe :)
Usuń