środa, 14 stycznia 2015

Szarlotka z budyniem na kruchym cieście :)

:)
Szarlotka to Nasz tradycyjny deser, jak mówią ,,stary, ale jary'' ktory ma wiele wariacji i w każdej smakuje równie pysznie. Ja miałam ochotę na coś przełamującego kwaskowy smak, dlatego zdecydowałam się na kremową wersję z budyniem :)
Potrzebne składniki:
  • -kostka masła
  • -3 szkl. mąki krupczatki
  • -6 żółtek
  • -2/3 szkl. cukru
+
  • - 2 budynie śmietankowe
  • -3/4 l mleka
  • -1,5 kg jabłek szara reneta
  • -1/2 szkl. cukru
1. Zaczynamy od ciasta...
....kawałki masła mieszamy z mąką, żółtkami i cukrem, a potem szybko zagniatamy składniki na gładką masę.
2. Ciasto dzilimy na dwie kule, ktore owijamy folia spożywczą i umieszczamy: jedną w lodówce, drugą w zamrażarce.
3. Następnie gotujemy budynie w 3/4 l mleka i odstawiamy do ostygnięcia.
4. Teraz kroimy jabłka na średnią kostkę i przez kilka minut podsmażamy.
Ja lubię kiedy większe kawałeczki zatopione są w powstałej masie jabłkowej :)
5. W foremce ugniatamy cisto wyjęte z lodówki....
.....potem warstwa jabłek....
..... budyniu.....
....i ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto z zamrażarki.
Teraz pieczemy w temp. 170 stopni (gora, dół) przez 40 minut do momentu zrumienienia.
Wierch ciasta obsypuje sowicie cynamonem i cukrem pudrem (opcionalnie jak kto lubi).
 
* JEDZMY JABŁKA * NA ZDROWIE * :)
 
Lubicie szarlotkę??
 
Pozdrawiam
 
*JOY*


2 komentarze:

  1. ale żeś mi zrobiła smaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heheh miło mi to czytać :) w takim razie nie ma co sie męczyć trzeba zrobić hehe :)

      Usuń