:)
Zawsze kiedy przyjeżdzają do Nas znajomi przygotowuje dla nich iście angielski Cottage Pie czyli drugą wersje bardziej znanego Sheperd's Pie. Obie potrway przygotowane są bardzo podobnie z ta różnicą, że Cottage Pie zawiera w sobie mięso mielone wołowe, a Sheperd's Pie jest z mięsem mielonym jagnięcym (oczywiście przyprawy też są dobierane odpowiednio do mięsa).
Wracając do wątku...potrawa ta jest baaardzo kaloryczna, ale też niezwykle smaczna - jeszcze nie spotkałam osoby, której by nie posmakowała :) Polecam wypróbować :)
Potrzebne składniki:
- -500 g mięsa mielonego wołowego
- -700 g ziemniaków
- -cebula
- -kilka marchewek
- -oliwa z oliwek
- -zielony groszek
- -1 łyżka koncentratu pomidorowego
- -1 łyżka mąki pszennej
- -2-3 ząbki czosnku
- -bulion wołowy
- -zioła włoskie (bazylia, oregano, rozmaryn, majeranek, tymianek)
- -sos worcestershire (można go zastąpić ciemnym sosem sojowym)
- - pieprz
- -cynamon
- -mleko
- -masło
- -ser żółty (opcionalnie)
1. Zaczynam od obrania i ugotowania ziemniaków z dodatkiem soli.
2. Na patelni (polecam użyć Wok-a) rozgrzewam oliwę....
....dodaję mięso....
.....a kiedy troszkę sie podsmaży dodaję posiekaną cebulę.
...po chwili dokładam marchewkę pokrojoną w kostkę....
... i.wciskam czosnek.
3. Kiedy smaki sie ,,przegryzą'' przesuwam warzywa z mięsem tworząc otwór z wypełnionymi sokami w to miejsce wsypuję mąkę (tworząc zasmażkę, która zagęści sos).
4. Czas na przyprawy.....włoski zestaw, pieprz, sos worcestershire, cynamon....
.....po czym dolewam bulion wołowy...
.....i gotuję ok. 10 minut...
....do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
5. Gotowy sos mieszam z ugotowanym groszkiem....
....po czym przelewam go do naczynia żaroodpornego.
6. Ugotowane ziemniaki dokładnie rozbijam dodając mleko i masło (puree)....
....następnie delikatnie nakładam na wierzch sosu tworząc grubą kołderkę.
Wierch ugniatam widelcem...
....w ten sposób po zapieczeniu będzie wyglądał apetyczniej.
Opcionalnie dla dodatkowych walorów smakowych można na wierch posypać odrobinkę ulubionego sera.
7. Pozostało zapiec całość w temp. 200 stopni przez 30 minut.
To, że sos będzie wydobywał sie brzegami jest całkowicie naturalnym zjawiskiem - bez obaw :)
Nasze polskie kiszone ogórki z tym daniem komponują się wyśmienicie :)
Pozdrawiam
*JOY*
po miniaturce myślałam, ze to sernik :D haha , zapisuję przepis, na pewno go wykorzystam :))
OdpowiedzUsuńTeż myślałam, że to ciasto.
Usuńhahah no niezle mięsny sernik - w sumie czemu nie :)
Usuń