:)
Leczo to dla mnie potrawa wiosenno - letnia w czasie kiedy chcemy zjeść coś pożywnego, a lżejszego niż zimowy ciężki bigoś czy gołabki. Osobiście lubię wersję mięsną w sezonie wiosennym i lżejszą wersję wegetariańska w sezonie letnim :) A Wy lubicie leczo??
Potrzebne składniki:
- -kiełbasa (wybierz ulubiona ja użyłam mocno aromatyczną wiejską)
- -boczek (wybrałam wędzony)
- -kolorowe papryki (czerwona, pomarańczowa i żółta)
- -kabaczek
- -kilka cebul czerwonych
- -2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, puszka pomidorów lub świeże pomidory (do wyboru)
- -kilka ząbków czosnku
- -przyprawy sól. pieprz, papryka słodka/ostra /wędzona
- -bulion
1. Kiełbasę i boczek podsmazam do momentu zrumienienia.
2. Kiedy mięsko się smaży kroje warzywa. Cebule w piórka, a paprykę w wiekszą kostkę.
3. Do rumianego mięsa dodaję cebulę i rozdrobiony czosnek - smażę ok. 5 minut.
4. Po kilku minutach dodaję paprykę.....
.... całość zalewam bulionem lub (jak w moim wypadku....
.... wrzątkiem i dosypuję zdrową wegetę (wersja bez chemii))
5. Teraz doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną....
....i koncentratem lub pomidorami.
6. Na końcu dodaje pokrojony kabaczek i gotuje przez ostatnie 4-5 minut.
Leczo podaję z chlebem najlepiej zdrowym domowym - mój przepis Tu :)
Pozdrawiam
*JOY*
Mniam, leczo mogłabym jeść 5 razy dziennie codziennie. :)
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam :)
Usuń