wtorek, 7 kwietnia 2015

Ciasto z advocatem - przepis :)

:)
Ciasto z advocatem to mój Wielkanocny faworyt. Jest lekkie, kremowe, mocno aromatyczne i delikatnie puszyste niczym ptasie mleczko. Gdyby nie ta kaloryczność to mogłabym go zjeść w całości - pyyyychotka :)
Potrzebne składniki:
*biała masa
  • -600 ml śmietanka 30%
  • -300 ml likieru advocat
  • -żelatyna 3 łyżki

*spód
  • -biszkopty (+ opcjonalnie amaretto do nasączenia)

*żółta masa
  • -200 ml likieru advocat
  • -1 łyżka żelatyny

+ dodatkowo
  • -biała czekolada
  • -wafelki rurki z czekoladą
  • -mini beziki

1. Zaczynam od wyłożenia dna foremki biszkoptami i nasączenia ich amaretto.
2. W misce obok ubijam na sztywno śmietankę....
.....po czym dolewam likier advocat....
....i wystudzoną, rozpuszczoną w wodzie żelatynę.
3. Teraz umieszczam masę w lodówce, aby stężała na gęsta piankę.
4. Kiedy jest już gotowa nakładam ją do foremki, w której brzegi dodatkowo obłożyłam  rurkami wafelkowymi.
5. W masę wtapiam kilka bezików.
6. Obok w misce umieszczam likier advocat dolewam do niego wystudzoną, rozpuszczona w wodzie żelatynę, a kiedy zaczyna gęstnieć nakładam ja na wierch białej masy.
7. Górę obsypuje wiórkami ze startej białej czekolady po czym ciasto umieszczam na kilka godzin w lodówce (najlepiej na noc).

Pozdrawiam

*JOY*

4 komentarze:

  1. O retyy i jak tu dbać o figurę :) Muszę go wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama nie wiem jak to zrobic haha ja tez uwielbiam takie smakolyki :)

      Usuń