poniedziałek, 27 stycznia 2014

Sokowanie z dynią:)

Cześć!
Pijmy soki :)
 „ … nie ma na świecie takiej pigułki, która mogłaby dostarczyć niezbędnego pożywienia naszej krwi. Leki są w tym przypadku rodzajem protezy. Świeże i odpowiednio wyciśnięte SOKI , stanowią najlepszy, żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Dzięki sokom szybciej się zregenerujemy i przywrócimy organizmowi stan równowagi. Picie surowych soków z warzyw i owoców jest najpewniejszą, najskuteczniejszą, a także najszybciej działająca metodą odżywiania organizmu ”
                                                                                                                                                    
          Dr. Norman W. Walker    
Potrzebujemy:
  • -dynia
  • -seler naciowy
  • -seler korzeń
  • -cytyna
  • -jabłka
  • -natka pietruszki
  • -jarmuż

Trik
Przy sokowaniu ziół najlepiej je umieścić między warzywami lub owocami to pozwoli na uzyskanie wiekszj ilości soku.
Wartości odżywcze:

  • -dynia - witamin A, B1, B2, C, PP, fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez
  • -seler -wit. C, PP, E kwas foliowy, 
  • -cytyna - wit. A, C, B1 i B2 oraz potas, wapń i fosfor
  • -jabłka -  błonnik, pektyna, kwercetynę, wit. C
  • -natka pietryszki - wapń, magnez, potas pozytywnie wpływa na krążenie krwi, żelazo, wit.C
  • -jarmuż - silne przeciwutleniacze, właściwości przeciwzapalne, karotenoidy (luteiny, zeaksantyny, beta karoten), witaminy A, K i C, wapń, żelazo



Inne propozycje:
  • -sokowanie z białą rzodkwią Tu
  • -sokowanie z czerwoną kapustą Tu
  • -sokowanie z kabaczkiem Tu
  • -sokowanie z ananasem Tu
  • -sokowanie z marchewką Tu
  • -sokowanie z cykorią Tu
  • -sokowanie z kalarepką Tu
  • -sokowanie z fenkułem Tu
  • -sokowanie z burakiem Tu
  • -sokowanie z jarmużem Tu
  • -sokowanie z włoską kapustą Tu
  • -sokowanie z kiszoną kapustą Tu
Pozdrawiam

=Joy=xoxo




3 komentarze: