:)
Jacket Potato to typowo brytyjska potrawa, która znana jest juz od połowy XIX wieku.
W Londynie Jacket Potato sprzedawane zazwyczaj w okresie jesienno ziomowym, poniewaz jest to syte danie , która podawane jest na goraco.
Najpopularniejsza jest wersja z tzw. Baked beans czyli fasolka w sosie pomidorowym i tuńczyk z majonezem, ale spotkac mozna również wersje z kurczakiem lub bekonem.
Potrzebne składniki:
- -ziemniaki giganty ( w Anglii możemy je kupic bez problemu w kazdym supermarkecie z dopiskiem na opakowaniu Jacket potato)
- -oliwa
- -masło
- -ser żółty najlepiej cheddar
- -puszka baked beans
- -kabanos
- -puszka tuńczyka
- -ryba maślana ( wersja ,, na bogato'' - opcjonalnie)
- -majonez
- -cebulka dymka
- -przyprawy ( sól, pieprz, chilli w płatkach, papryka wedzona w proszku)
1. Umyte ziemniaki gotujemy do miękkości, a następnie odkładamy na ściereczce do momentu ostudzenia.
2. Każdy z ziemniaków smarujemy oliwa...
....po czym układamy je na pergaminie i pieczemy w temp. 200 stopni przez 1 h.
....do momentu aż skórka będzie chrupka i złocista.
Nadzienie rybne....
Rybe rozdrabiamy i mieszamy z tuńczykiem, majonezem, posiekaną dymką i przyprawami (solą i pieprzem) - mieszamy
Nadzienie fasolkowe...
Kabanosa kroimy w plasterki, podsmażamy, mieszamy z fasolką ...
...i przyprawami - chwile gotujemy by smaki sie przegryzły.
3. Chłodnego ziemniaka delikatnie przekajamy ( nie przecinając spodu skórki)....
4. Za pomoca łyzki wydrążamy miąższ ziemniaka i go rozdrabiamy....
....a nastepnie umieszczamy kawałeczki masła...
.....nadzienie rybne....
... nadzienie fasolkowe...
...i starty ser.
5. Ziemniaki pieczemy w temp. 180 stopni przez 20 minut.
Pozdrawiam
*JOY*
Uwielbiam i właśnie idę robić :)
OdpowiedzUsuńo mniam mniam w takim razie smacznego :))
UsuńWygląda fajnie, nie jadłam, ale narobiłaś mi ochoty :D
OdpowiedzUsuńbardzo polecam - jesli lubisz ziemniaczki z ogniska to ta propozycja ci posmakuje :))
Usuń