:)
Mimo iz ta sałatka to nic odkrywczego to od czasu do czasu lubie do nie wracać. Jak to mówia ,,stara ale jara'' - lubie w niej to, że jest szybka w przygotowaniu i nie wymaga wiele zaangażowania. Dodatkowo jej smak jest wielowarstwowy - po prostu wysmienity :)
Potrzebne składniki:
- -mix sałat ( koniecznie z rukolą)
- -miękka i słodka gruszka ( np. odmainy konferencja)
- -garść orzechów włoskich
- -ser błękitny ( zazwyczaj polecana jest gorgonzola, lecz ja osobiście polecam Saint Agur - którego smak jest bardziej kremowy, głęboki, delikatny i nie tak amoniakalny jak gorgonzola)
sos:
- - 1 łyzka musztardy pełnoziarnistej
- -1 łyzka miodu
- -sól, pieprz
- -sok z połówki cytryny
- -oliwa
1. Na talerzu umieszczamy mix sałat.
2. Gruszke kroimy w preferowany sposób.
* tak wygląda błękitny ser o którym pisałam wyżej*
3. Na rozgrzanej patelni prazymy orzechy.
4. Wszystkie dodatki układamy na sałacie.
*Sos*
W miseczce umieszczamy musztardę...
....miód....
...sok z cytryny...
...sól, pieprz...
....i delikatnie mieszając dolewamy oliwę tworząc gęsty i puszysty balsam.
Pozostało tylko nałozyc sos na sałatke i gotowe :)
Pozdrawiam
*JOY*
Prezentuje się smakowicie, ale patrząc na składniki nie wiem, czy by mi smakowała :) Ale ja, co do sałatek wybredna jestem :)
OdpowiedzUsuńjeżeli lubisz kazdy ze składników osobno to zareczam ze w polaczeniu tworza jeszcze lepsza kompozycje ( dopełniaja się)
Usuń