środa, 9 grudnia 2015

Sałatka z błękitnym serem i gruszką - przepis

:)
Mimo iz ta sałatka to nic odkrywczego to od czasu do czasu lubie do nie wracać. Jak to mówia ,,stara ale jara'' - lubie w niej to, że jest szybka w przygotowaniu i nie wymaga wiele zaangażowania. Dodatkowo jej smak jest wielowarstwowy - po prostu wysmienity :)
Potrzebne składniki:
  • -mix sałat ( koniecznie z rukolą)
  • -miękka i słodka gruszka ( np. odmainy konferencja)
  • -garść orzechów włoskich
  • -ser błękitny  ( zazwyczaj polecana jest gorgonzola, lecz ja osobiście polecam Saint Agur - którego smak jest bardziej kremowy, głęboki, delikatny i nie tak amoniakalny jak gorgonzola)

sos:
  • - 1 łyzka musztardy pełnoziarnistej
  • -1 łyzka miodu
  • -sól, pieprz
  • -sok z połówki cytryny
  • -oliwa

1. Na talerzu umieszczamy mix sałat.
2. Gruszke kroimy w preferowany sposób.
* tak wygląda błękitny ser o którym pisałam wyżej*
3. Na rozgrzanej patelni prazymy orzechy.
4. Wszystkie dodatki układamy na sałacie.
*Sos*
 W miseczce umieszczamy musztardę...
....miód....
...sok z cytryny...
...sól, pieprz...
....i delikatnie mieszając dolewamy oliwę tworząc gęsty i puszysty balsam.
Pozostało tylko nałozyc sos na sałatke i gotowe :)
 Pozdrawiam

*JOY*

2 komentarze:

  1. Prezentuje się smakowicie, ale patrząc na składniki nie wiem, czy by mi smakowała :) Ale ja, co do sałatek wybredna jestem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli lubisz kazdy ze składników osobno to zareczam ze w polaczeniu tworza jeszcze lepsza kompozycje ( dopełniaja się)

      Usuń