Cześć kociaki :)
Uwielbiam wegańskie przepisy ponieważ sa zdrowe ( bez cholesterolu), sa pyszne i co najwazniejsze maja mniej kalorii niz tradycyjna ( mięsna) wersja przez co mozna zjeśc wiekszą porcje bez obawy o zbędne kalorie :)
Próbowałam wiele wersji wegańskich smalców i w każdym coś mi nie odpowiadało ( to za duzo zbędnego oleju, to nie odpowiednie przyprawy to zbyt zbity itp.), dlatego eksperymentując znalazłam własna wersję, króra odpowiada mi smakiem , kalorycznością i idealna konsystencją.
Jest pyszny i zdrowy, a do tego wygladem przypomina swoja tradycyja od zwierzęcą wersję - z ogóreczkiem i na chlebie żytnim jest kapitalny :)
Potrzebne składniki :
- - 2 puszki białej fasoli ( rodzaj zalezy od preferencji)
- -3-4 łyzki zimnej wody
- -1 łyżeczka majeranku
- -sól , pieprz
- -1 średnia cebula
- -1 jabłko
- -1 liść laurowy
- -2 gozdziki
- -2 ziela angielskie
- -2 łyzki oleju słonecznikowego
- -2 łyzki kaszy gryczanej ( pół szkl. ugotowanej)
- -papryka mielona wędzona
1. Cebulę i jabłko kroimy w drobna kostkę....
....po czym smażymy na łyzce oleju słonecznikowego z dodatkiem liścia laurowego, ziela i gozdzików przez kilka minut (az cebulka się zeszkli a jabłko lekko zmieknie).
2. Następnie wyciągmy przyprawy i odstawiamy patelnie do ostudzenia.
4. Ugotowana kasze odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłozonego pergaminem po czym mieszamy ja z papryka wedzona i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Pieczemy przez 20 minut - do momentu az stanie sie chrupiąca - to będą nasze skwarki .
5. Fasolę przekładamy do miski...
...dolewamy wodę i blenderujemy do momentu uzyskania gładkiej / jednolitej konsystencji.
6. Nastepnie doprawiamy sola, pieprzem, majerankiem...
....dodajemy kaszę i jabłka z cebulka - dokładnie mieszamy i gotowe :)
Ten smalec sprawdza sie idealnie jako przekąska na imprezy....
świetnie smakuje równiez na krakersach :)
Pozdrawiam
*JOY*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz