Cześć kochani :)
Mam dla Was wspaniały przepis na przystawkę, która cieszy oko i kubki smakowe.
Owa rolada, bo o niej tu mowa sprawdzi sie idealnie na każdę święta czy uroczystości okolicznościowe, ponieważ zachwya zarazem swoja prostota jak i elegancją.
Jezeli zaciekawiłam Was choc troszke to Zapraszam do przygotowania jej ze mna krok po kroku :)
Potrzebne składniki:
- - 3 jajka
- - 5 łyżek mąki pszennej
- -garść listków szpinaku
- -sól, pieprz
- -2 sereki kanapkowe śmietankowe
- -300 g łososia wędzonego
- - świeży koperek
1. Najpierw odzielamy żółtka od białek.....
....po czym do żółtek dodajemy szpinak...
....i blendujemy całość na gładką masę.
2. Białka ubijamy na sztywno z odrobina soli....
....dodajemy masę szpinakową....
.... i mąkę - delikatnie łączymy składniki za pomocą łyzki.
3. Masę przekładamy na blache wyłozona pergaminem.
4. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 10 minut.
5. Ostudzony szpinakowy biszkopt smarujemy serkiem ....
....obsypujemy posiekanym koperkiem....
....nakłądamy plasterki wedzonego łososia.......
...i delikatnie zwijamy całość w zgrabna roladę ( na końcu okręcamy ja folia aluminiowa i wstawiamy do lodówki na conajmniej 3h).
Pozdrawiam
*JOY*
Uwielbiam :D Miałam ją na Święta :)
OdpowiedzUsuńrobi furore hehe :) u mnie poszła jednego wieczoru :))
Usuń