Hej kociaki :)
Sajgonki to dwa rodzaje tej samej potrawy czyli wersja smazona lub wersja na surowo :)
Uwielbiam obie, ale częściej decyduje sie na wersję mniej przetworzona czyli z tą dzisiejszego przepisu. Zawartość zalezy on naszych preferencji - wazne tylko by składniki łaczyły się w spójna całość smaku. Bardzo polecam dodać krewetki w tej wersji wygladaja i samuja wybornie - polecam :)
Potrzebne składniki:
- -papier ryzowy
- -makaron ryzowy
- -marchewka
- -szpinak
- -piersi z kurczaka
- -dymka
- -2 jajka
- -cukier trzcinowy
- -sos ostrygowy
- - sok z cytryny
- -listki bazylii
- -masło orzechowe
- -sos sojowy
- -papryczki chilli
- -olej sezamowy
- -sól, pieprz
1. Piersi kroimy na paseczki, marynujemy w sosie sojowym, soli i pieprzu przez ok. 1 godzine po czym smazymy.
2. Zalewamy wrzatkiem makaron ryzowy.
3. Sos: cukier trzcinowy mieszamy z sosem ostrygowym...
....cytryną, posiekana bazylią, posiekanym chilli....
....masłem orzechowym i odrobina oleju sezamowego.
4. Roztrzepane widelcem jajka wylewamy na gorąca patelnie...
....i po chwili gdy wierch lekko sie zetnie składamy omlet do środka tworzac zgraba kostke.
5. Odsaczony makaron delikatnie kroimy...
....dodajemy starta na tarce marchewkę...
....pokrojoną dymkę i odrobinę sosu - mieszamy.
6. Papier ryżowy moczymy około 20 sekund we wrzatku....
....nastepnie nakładamy listki szpinaku....
...paseczek omletu, kurczaka....
....makaron...
....i zwijamy...
...w zgrabna roladkę.
Pozdrawiam
*JOY*
Wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńsa pyszne lekkie i odswiezajace :)
Usuń