sobota, 5 października 2013

Chlebek bananowy z daktylami

Hmmm... znów nastał weekend więc to wspaniały moment żeby przygotować pyszne zdrowe i sycące ciasto, które cudownie komponuje się ze świeżo parzoną poranną kawą. Zachecam do przygotowania :)


Składniki:
  • -3 banany (czym dojrzalsze tym słodsze)
  • -1 jajko
  • -100g masła ( roztopić )
  • -70 g brązowego cukru ( użyłam Muscavado )
  • -0,5 łyżeczki sody
  • -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -szczypta soli
  • -170g mąki pełnoziarnistej
  • -garść suszonych daktyli





Zaczynamy od rozgniecenia widelcem bananów, następnie dodajemy cukier, jajko i masło.
Dokladnie mieszamy.


Dosypujemy sodę, proszek do pieczenia, szczypte soli i mąkę - ponownie mieszamy.
Na sam koniec dorzucamy pokrojone daktyle :)


Gotowe ciasto przelewamy do foremki ( moja ma wymiary 22cm x 10cm ).


W nagrzanym piekarniku do 170 stopni pieczemy chlebek około 1 godziny ( sprawdż wykałaczką wbijając w ciasto - jeżeli wyjęty patyczek będzie suchy to ciasto jest gotowe )


Ten wyśmienity przysmak jest chrupiący z zewnątrz, natomiast w środku jest miękki i wilgotny.
Idealny :)





Pozdrawiam 

=Joy= xoxo

6 komentarzy:

  1. trzeba spróbować, bo wyszło świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty to masz talent do TOP CHEFA!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dzieki - kto wie może kiedyś hehehhe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda Twój chlebek:)
    Przypomniałaś mi, ze dawno nie robiłam, a ja robię też z daktylami, tylko bez masła i cukru:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja raz upiekłam chlebek bananowy i smakował mi bardzoo, teraz musze wypróbowac Twoją wersję z daktylami, bo wyglada bosko!

    OdpowiedzUsuń