Hej!
Tak jak obiecałam mam dla Was inspiracje na wykorzystanie pozostałych po przygotowaniu mleka mielonych migdałow. Wilgotne, aromatyczne, delikatne - takie jest prezentowane przeze mnie ciasto cytrynowe. Jak już kiedyś wspominałam nie jestem szczególną fanką czekolady. Natomiast mam kilka innych ulubionych deserów, a z całą pewnością cytrynowy przysmak jest moim ulubionym :). Jak wiadomo najlepsze ciasto jest przygotowywane w domu :), ale w momentach,,awaryjnych'' szczególnym uznaniem darzę ,,Lemon cake '' z Costy (coffeeshop) :)
Składniki:
- -220g mielonych migdałów
- -60g mąki pszennej
- -200g masła
- -4 jajka
- -200g cukru
- -1 tabliczka białej czekolady
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -2 cytryny (skórka + sok )
1. Zaczynamy od utarcia masła z cukrem na gładką masę.
2. Następnie dalej miksując po kolei dodajemy jajko po jajku.
3. Dosypujemy migdały, mąkę i proszek do pieczenia.
4. A potem posiekaną czekoladę.
5. Ostatnim składnikiem jest starta skórka i sok z cytryny.
6. Na końcu mieszamy dokładnie i przekładamy do foremki.
7. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około 50 minut.
(sprawdzamy wykałaczką czy jest gotowe)
Na wierzchu możemy posypać cukrem pudrem
lub przygotować prosty krem.
Serek mascarpone mixujemy z odrobiną cukru pudru, sokiem i skórką z połowy cytryny.
Obie wersje są pyszne :) Polecam !
Pozdrawiam
=Joy= xoxo
ciasto wygląda bajeczne:)
OdpowiedzUsuń