Hmmm... znów nastał weekend więc to wspaniały moment żeby przygotować pyszne zdrowe i sycące ciasto, które cudownie komponuje się ze świeżo parzoną poranną kawą. Zachecam do przygotowania :)
Składniki:
- -3 banany (czym dojrzalsze tym słodsze)
- -1 jajko
- -100g masła ( roztopić )
- -70 g brązowego cukru ( użyłam Muscavado )
- -0,5 łyżeczki sody
- -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- -szczypta soli
- -170g mąki pełnoziarnistej
- -garść suszonych daktyli
Zaczynamy od rozgniecenia widelcem bananów, następnie dodajemy cukier, jajko i masło.
Dokladnie mieszamy.
Dosypujemy sodę, proszek do pieczenia, szczypte soli i mąkę - ponownie mieszamy.
Na sam koniec dorzucamy pokrojone daktyle :)
Gotowe ciasto przelewamy do foremki ( moja ma wymiary 22cm x 10cm ).
W nagrzanym piekarniku do 170 stopni pieczemy chlebek około 1 godziny ( sprawdż wykałaczką wbijając w ciasto - jeżeli wyjęty patyczek będzie suchy to ciasto jest gotowe )
Ten wyśmienity przysmak jest chrupiący z zewnątrz, natomiast w środku jest miękki i wilgotny.
Idealny :)
Pozdrawiam
=Joy= xoxo
trzeba spróbować, bo wyszło świetnie :)
OdpowiedzUsuńoooo mniamka!
OdpowiedzUsuńTy to masz talent do TOP CHEFA!! :)
OdpowiedzUsuńdzieki - kto wie może kiedyś hehehhe :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda Twój chlebek:)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi, ze dawno nie robiłam, a ja robię też z daktylami, tylko bez masła i cukru:)
Pozdrawiam:)
ja raz upiekłam chlebek bananowy i smakował mi bardzoo, teraz musze wypróbowac Twoją wersję z daktylami, bo wyglada bosko!
OdpowiedzUsuń