Cześć kociaki :)
Pieczeń drobiowa to bardzo uniwersalny przepis, ponieważ pocięta na cienkie plasterki może być uznana za wędlinę na kanapki, a kiedy pokroimy ją na grubsze kawałki mozemy serwować ją z gotowanymi warzywami lub sałatką w formie obiadu :) Przyprawy wybieramy według upodobań ja postawiłam na orientalne smaki :))
Potrzebne składniki:
- - 1200 g mięsa mielonego drobiowego ( najlepiej zmielona pierś kurczaka lub indyka)
- -2 piersi z kurczaka
- -4 ząbki czosnku
- -1 jajko
- -2 łyzki kaszy manny
- -1 łyzka oleju ( ja dodałam olej sezamowy)
- -ulubione przyprawy ( five spice, 1 łyżka musztardy, rozmaryn, papryka słodka, płatki chilli, grubo mielony pieprz)
1. Mięso mielimy przez maszynkę....
....i mieszamy z pociętymi kawałkami piersi kurczaka.
2. Nastepnie doprawiamy przyprawiamy, olejem jajkiem, zmiażdzonym czosnkiem...
...i zagęszczamy kaszą manną - dokładnie mieszamy.
3. Wyrobiona masę mięsną przekładamy do dwóch foremek ( keksówek), a wierch opruszamy rozbitym w możdzieżu pieprzem.
4. Pieczemy w temp. 190 stopni przez ok. 50 minut i gotowe :))
Pozdrawiam
*JOY*
z chęcią wypróbuje ;)
OdpowiedzUsuńto super bo naprawde warto - szybko smacznie i zdrowo :)
Usuń