:)
Ostatnio podczas porządków w kuchennych szafkach natknęłam się na pół opakowania zielonej soczewicy...
Stwierdziłam, ze lezy tu sobie zbyt długo,więc trzeba z niej zrobic cos pozytecznego.
Postanowiłam upiec wegański pasztet w wersji fit czyli cos co mozemy jeść ze smakiem bez obaw o zbędne kalorie. Taki pasztecik idealnie sprawdza się na śniadanko lub kolację z np. zytnim chlebkiem , kiszonym lub świeżym ogórkiem, albo z pomidorkiem lub kiełkami . Jest bardzo smaczny....nawet mój mięsolubny mąż, który unika tego typu dań zajada go ze smakiem - no chyba większej rekomendacji nie trzeba hahah :))
Potrzebne składniki:
- -250 g zielonej soczewicy
- -2 cebule
- -3 ząbki czosnku
- - 3 łyzki oliwy z oliwek
- -6 marchewek
- -liść laurowy
- -4 ziela angielskie
- -sól himalajska
- -1,5 łyzeczki lenu mielonego
- -koperek
- -papryka wędzona w roszku, chilli w płatkach, tymianek
- -pestki dyni słonecznika, siemnie lniane - opcjonalnie
1. Pokrojona cebulę wraz ze zmiażdzonym czosnkiem podsmażamy na łyzce oliwy.
2. Namoczoną wcześniej soczewicę ( conajmniej 1 h) przekładamy do rondelka.
3. Całość zalewamy woda, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i sól.
4. W czasie gdy wszystko sie gotuje kroimy 6 marchewek.....
....po czym dodajemy gdy soczewica juz zmięknie - gotujemy jeszcze do miękkości marchwi.
5. Len namaczamy w 3 łyzkach wrzatku....
....po czym dodajemy do ugotowanych i odcedzonych warzyw ( wcześniej wyjmujemy ziele i liść) wraz z chilli, papryką wędzoną tymiankiem i 2 łyzkami oliwy.
6. Całość blendujemy na gładka masę...
...po czym dodajemy posiekany koperek.
7. Masę przekładamy do silikonowej foremki, a wierch opcjonalnie posypujemy ziarenkami.
8. Pasztet pieczemy w temp. 170 stopni przez ok. 45 minut, a nastepnie odstawiamy do ostudzenia.
* Bonus*
Mam dla Was małą karmelową niespodziankę na początku + przepis na ten pasztet w wersji filmiku ze snapchata :)
Od czasu do czasu wstawiam tam przepisy lub urywki z mojego zycia Zapraszam :)
Snapchat: mybeautyjoy
Pozdrawiam
*JOY*
Wygląda pysznie. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńpolecam:) nie bedziesz zawiedziona :)
Usuńuwielbiam takie 'dziwne' potrawy:)
OdpowiedzUsuń