sobota, 20 lutego 2016

Lemon Meringue Pie - czyli tarta cytrynowa z bezą - przepis

:)
Tuż przed Walentynkami wstawiałam Wam przepis na deser cytrynowy w wersji Fit, więc dziś cos dla równowagi czyli  najlepsza na świecie tarta cytrynowa ( dla tych co nie uznaja diet), która porózniła Bree Van De Camp z serialu ,,Gotowe na wszystko'' z Katherine Mayfair nową sąsiadka na osiedlu ( tak wiem to juz kolejna inspiracja deserowa z serialu - coz ja na to poradze, że go uwielbiam :) hihi. 
Ten deser robiłam dopiero pierwszy raz i zapewne nie ostatni - powtórzę jego wykonanie za jakiś czas bo jestem oczarowana szczególnie kremem cytrynowym, który jest najlepszy jaki jadłam do tej pory :) Pychotka :)
Potrzebne składniki:
*ciasto:
  • -350 g mąki pszennej
  • -200 g masła
  • -60 g cukru pudru
  • -2 żółtka
  • -szczypta soli

*krem cytrynowy:
  • -50 g mąki kukurydzianej
  • -175 g cukru
  • -sok i skórka z 3 cytryn
  • -280 ml mleka
  • -80 g masła
  • -3 żółtka
  • -1 jajko

*beza:
  • -3 białka
  • -150 g cukru
  • -1 łyzeczka maki kukurydzianej

1. Zaczynamy od ciasta...
Na stolnice nakładamy przesiana mąkę, cukier puder, sól i masło...
...dokładnie siekamy wszystko i dodajemy zółtka...
....nastepnie zagniatamy ciasto owijamy go folia spożywcza i umieszczamy w lodówce na 30 minut.
2. Krem cytrynowy...
W rondelku umieszczamy skórkę z sokiem z cytryny, makę kukurydziana i cukier i gotujemy na małym ogniu do momentu aż masa stanie sie gładka....
...dolewamy mleko i mieszamy ....
....aż zgęstnieje - ściągamy z ognia....
....po czym dolewamy rozpuszczone masło - mieszamy...
...dodajemy żółtka i jajko - mieszamy i odstawiamy na bok.
3. Schłodzone ciasto wałkujemy, nakładamy na nasmarowana forme do tarty i dziurkujemy widelcem....
....na wierch ciasta nakładamy pergamin i obciążenie (by ciasto nie wyrosło) np, sztućce po czym pieczemy przez 10-12 minut w temp. 200 stopni.
4. Ponownie podgrzewamy krem cytrynowy ( by zgęstniał)...
....a nastepnie przekładamy go na upieczone ciasto.
5. Beza...
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy do jego całkowitego wchłonięcia po czym dodajemy mąkę - delikatnie mieszamy i nakładamy na wierch kremu.
6. Całość pieczemy w temp. 200 stopni przez 20 minut.
Tarte możemy podawać na zimno jak i na goraco :)
Pozdrawiam

*JOY*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz