:)
Ta zupa to skarb, bo ze wzgledu na niską kaloryczność jak i wysoka zawartość białka mozna ja jeść na śniadanie, obiad i kolację. Jest syta i bardzo smaczna, a delikatny posmak kminu rzymskiego nadaje jej nieco orientalnego charakteru.
Potrzebne składniki:
- -duzy por
- -5 łodyg selera naciowego
- -kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego
- -sól/pieprz
- -50 g masła
- -cebula
- -3 średnie marchewki
- -2 pietruszki
- -3 ząbki czosnku
- -łyzeczka kminu rzymskiego
- -2 puszki pomidorów
- -300 ml passaty pomidorowej
- -250 g soczewicy zielonej
1. Z 3 litrów wody, pora, selera, liści laurowych, ziela anielskiego gotujemy wywar warzywny - dobrawiamy solą i pieprzem, a nastepnie odcedzamy warzywa i gotujemy w nim do miekkosci (moczoną wcześniej conajmniej 1 h ) soczewicę.
2. Marchewkę ścieramy na tarce, pietruszkę i cebulę kroimy na mniejsze kawałki i całość podsmażamy na masełku by wydobyć smak z warzyw.
3. Teraz dodajemy zmiażdżony czosnek , kmin rzymski...
....i pomidory z passatą - gotujemy ok. 15 minut po czym dokładnie blendyjemy, a nastepnie dolewamy bulion z soczewica i doprawiamy do smaku.
Pozdrawiam
*JOY*
fajny przepis, na pewno z niego skorzystam :)
OdpowiedzUsuńprosty ale naprawde smaczny :))
Usuń