sobota, 20 lutego 2016

FIT Zupa z zielonej soczewicy - przepis

:)
Ta zupa to skarb, bo ze wzgledu na niską kaloryczność jak i wysoka zawartość białka mozna ja jeść na śniadanie, obiad i kolację. Jest syta i bardzo smaczna, a delikatny posmak kminu rzymskiego nadaje jej nieco orientalnego charakteru. 
Potrzebne składniki:
  • -duzy por
  • -5 łodyg selera naciowego
  • -kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego
  • -sól/pieprz
  • -50 g masła
  • -cebula
  • -3 średnie marchewki
  • -2 pietruszki
  • -3 ząbki czosnku
  • -łyzeczka kminu rzymskiego
  • -2 puszki pomidorów
  • -300 ml passaty pomidorowej 
  • -250 g soczewicy zielonej

1. Z 3 litrów wody, pora, selera, liści laurowych, ziela anielskiego gotujemy wywar warzywny - dobrawiamy solą i pieprzem, a nastepnie odcedzamy warzywa i gotujemy w nim do miekkosci (moczoną wcześniej conajmniej 1 h ) soczewicę.
2. Marchewkę ścieramy na tarce, pietruszkę i cebulę  kroimy na mniejsze kawałki i całość podsmażamy na masełku by wydobyć smak z warzyw.
3. Teraz dodajemy zmiażdżony czosnek , kmin rzymski...
....i pomidory z passatą - gotujemy ok. 15 minut po czym dokładnie blendyjemy, a nastepnie dolewamy bulion z soczewica i doprawiamy do smaku.
Pozdrawiam

*JOY*

2 komentarze: