:)
Każda z nas ma chwile kiedy mamy ochotę na coś słodkiego....
I o ile jedzenie słodyczy od czasu do czasu jest ok to juz przy częsciej powtarzających się tego typu sytuacjach trzeba pomysleć o sobie i zdrowiu. Przez ostatnie kilka tygodni miałam smaka na słodkości, lecz ciągłe jedzenie żelek napawało mnie frustracja, dlatego postanowiłam połaczyc potrzebę ze zdrowym rozsadkiem i stworzyłam zdrowa alternatywę dla sklepowych słodyczy :)
Potrzebne składniki:
- -szklanka daktyli
- -pół szklanki żurawiny
- -pół szklanki orzechów włoskich
- -pół szklanki migdałów
- -pół szklanki płatków owsianych ( jak uzywam mieszanki płatków jęczmiennych, gryczanych, zytnich, i pszennych)
- -1 łyzka masła orzechowego
- -1 łyzka błonnika kakaowego
- -opcjonalnie ( nasiona chia, ziarno kakaowca)
- -do obtoczenia kakao, sezam, kokos, matcha, kawa aromatyzowana mielona
1. Daktyle wraz z żurawina moczymy we wrzątku conajmniej przez 10 minut.
2. Odcedzamy ....
....i blendujemy na gładka masę.
3. Orzechy i migdały równiez blendujemy...
....pamietając by nie miksowac na puder lecz krócej by były wieksze kawałęczki do chrupania.
4. Na puder blendujemy natomiast płatki.
5. W misce umieszczamy wszystkie zblendowane składniki, masło orzechowe, błonnik kakaowy i dodatki ( chia i ziarno kakaowca).
6. Wszystko dokładnie mieszamy...
.... formujemy kuleczke i obtaczamy w posypkach.
Pozdrawiam
*JOY*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz