Wiatcie kochani!
Od dzisiaj aż do Halloween będzie ,,Maraton Dyniowy'' tzn. przez te parę dni będą posty z pysznymi i łatwymi przepisami z dodatkiem dyni:)
Zacznę od tego że….
...dynia kojarzy sie nam przede wszystkim z imprezą halloweenową jak i wycinamymi w niej wzorami lampionów. W dawnych czasach kojarzyła sie z czymś mniej przyjemnym, a mianowicie z potępionymi duszami...
W Polsce niestety dynia jest niedoceniamym owocem. Do jej gatunku liczącego 760 odmian należą: arbuzy, melony, kabaczki, ogórki itp., a przecież ma w sobie wiele wspaniałych zalet m.in:
-niska kaloryczność ( 100g to 32kcal )
-karoten
-fosfor, żelazo, wapń
-wit. A,B1,B2, C, PP
-kwasy organiczne
Pestki dyni są też cennym żródłem fajnych składników w naszej diecie.
Bogate są w łatwo strawne białka, wit. E, mikroelementy (selen, cynk, magan, magnez, miedż), a dodatkowo są niezwykle smaczne.
Przedstawiam składniki do zupki:
- -750g dyni
- -2 cebule
- -2-3 ząbki czosnku
- -1 litr bulionu warzywnego
- -2 cm imbiru
- -puszka mleka kokosowego
- -sól, pieprz (opcionalnie chilli)
- -prażone pestki dyni
1. Zaczynamy od posiekania drobno cebulki i czosnku - smażamy na odrobinie oleju
3. Do przygotowanego bulionu przekładamy cebulkę i dynię i starty imbir - gotujemy ok. 20 minut.
4. Pod koniec gotowania dolewamy mleko kokosowe.
5. Na samym końcu doprawiamy i mixujemy wszystko blenderem na gładki krem.
Teraz pozostało nam przełożenie zupki na talerz.
Podajemy ją z posypanymi prażonymi pestkami dyni i grzanką serową.
=Joy= xoxo
lubię zupę dyniową :)
OdpowiedzUsuńFajnie przydadzą mi się nowe inspiracje na wykorzystanie dyni :D
OdpowiedzUsuń