niedziela, 19 października 2014

Muffiny jagodowe - przepis

:)
Moje muffiny jagodowe są niższe niż zwykle, a to przez 2 rodzaje mąki. Wymieszalam pełnoziarnistą - dla zdrowia i sytości z białą pszenną - żeby choć troszkę urosły. Dodatkowym atutem jest aromat z kwiatów róży, któy idealnie komponuje się z jagodami tworząc niespotykany wyśmienity i ekskluzywny smak - nie jest obowiązkowy, ale jednak warty zachodu bo całkowicie odmienia zwykły przepis :)
Potrzebne składniki:
  • -100 g mąki pszennej
  • -200 g mąki pełnoziarnistej
  • -1 szkl. cukru ( ja użyłam Demarara)
  • -0,5 łyżeczki soli
  • -200 ml masła (rozpuszczonego)
  • -3 jajka
  • -1 szkl. mleka (ja użyłam śmietanki owsianej)
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -barwnik spożywczy: fiolet
  • -aromat z kwiatów róży
  • -szkl. jagód (użyłam mrożonych - oczywiście rozmrożonych)
*Zaczynam*
1. Do miski wsypuję obie mąki, sól....
....i proszek do pieczenia.
2. W misce obok miksuję żółtka z cukrem...
..... i masłem...
.... do momentu aż stanie się jasna i puszysta.
3. Do tej masy dosypuję mączne składniki....
....wszystko łączę ze sobą po czym dodaję barwnik spożywczy i aromat z kwiatów róży.
4. Za pomocą szpatułki delikatnie mieszam ciasto z ubitymi na sztywno białkami jaj.....
....a na końcu dodaję jagody.
5. Ciasto nakładam do papierowych papilotek...
.... i piękę w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
Wystudzone muffiny możemy posypać cukrem pudrem.
 A teraz dużo zdjęć na zachętę..... może ktoś się skusi na wypróbowanie przepisu :))
 
Pozdrawiam
 
*JOY*

 

8 komentarzy: