środa, 30 grudnia 2015

Przystawka idealna czyli Szpinakowa rolada z wędzonym łososiem - przepis

Cześć kochani :)
Mam dla Was wspaniały przepis na przystawkę, która cieszy oko i kubki smakowe.
Owa rolada, bo o niej tu mowa sprawdzi sie idealnie na każdę święta czy uroczystości okolicznościowe, ponieważ zachwya zarazem swoja prostota jak i elegancją.
Jezeli zaciekawiłam Was choc troszke to Zapraszam do przygotowania jej ze mna krok po kroku :)
Potrzebne składniki:
  • - 3 jajka
  • - 5 łyżek mąki pszennej
  • -garść listków szpinaku
  • -sól, pieprz
  • -2 sereki kanapkowe śmietankowe
  • -300 g łososia wędzonego
  • - świeży koperek

1. Najpierw odzielamy żółtka od białek.....
....po czym do żółtek dodajemy szpinak...
....i blendujemy całość na gładką masę.
2. Białka ubijamy na sztywno z odrobina soli....
....dodajemy masę szpinakową....
.... i mąkę - delikatnie łączymy składniki za pomocą łyzki.
3. Masę przekładamy na blache wyłozona pergaminem.
4. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 10 minut.
5. Ostudzony szpinakowy biszkopt smarujemy serkiem ....
....obsypujemy posiekanym koperkiem....
....nakłądamy plasterki wedzonego łososia.......
...i delikatnie zwijamy całość w zgrabna roladę  ( na końcu okręcamy ja folia aluminiowa i wstawiamy do lodówki na conajmniej 3h).

Pozdrawiam

*JOY*

2 komentarze:

  1. Uwielbiam :D Miałam ją na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robi furore hehe :) u mnie poszła jednego wieczoru :))

      Usuń