:)
Dzisiaj w dyniowym maratonie ulubiona sałatka mojego mężulka co już jest dużą rekomendacją, ponieważ nie przepada on za sałatkami (woli konkrety: mięso haha), a tą zajada ze smakiem, więc co jakiś czas robimy ją wspólnie (poza sezonem z dynią piżmową, która jest dostępna przez cały rok).
Jak nie ten to może skuszę innym przepisem z dynią z zeszłego sezonu:
Potrzebne składniki:
- -mix sałat
- -pomodor
- -awokado
- -cebula
- -paprika
- -pieczona dynia
- -pestki dyni
- -tuńczyk z puszki
sos:
- - 2-3 łyżeczki musztardy
- -ulubione zioła (oregano, bazylia, zioła prowansalskie)
- -łyżeczka jasnego miodu
- -sok z połówki cytryny
- -pieprz
- -oliwa z oliwek
1. Umytą i osuszona sałatę układam na talerzu.
2. Paprykę kroje na cząstki, pomidora na ćwiartki, cebulę w półtalarki (tzw. piórka)
3. Z awokado wydrążam kulki i kolejno układam kawałeczki dyni.
=przepis jak przygotować pieczona dynię znajdziesz Tu=
4. Na samą górę nakładam tuńczyka.
....i dokładnie mieszajac wlewam powoli oliwę do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Gotowym sosem pokrywam całą sałatkę i posypuję wierzch prażonymi pestkami dyni.
Pozdrawiam
*JOY*
Jak by mi ktoś ją przygotował to zjadłabym z przyjemnościa :) Ale mega duża musztarda :)
OdpowiedzUsuńno jasne przeciez wszyscy wiedza że jak ktos przygotuje to smakuje najlepiej hahhah :)) a musztardka moja ulubiona i w wersji dużej bardziej ekonomiczna cena ( około 10-12 zł zapłaciłam w Polsce)
Usuń