czwartek, 30 października 2014

Pumpkin Spice Latte Cheesecake - czyli sernik dyniowy - przepis

:)
To  moja ostatnia propozycja w tym sezonie na danie / deser z dodatkiem dyni...mam nadzieję, że Wam się spodoba :)
Jeśli nie ten to może skuszę innym przepisem z dodatkiem dyni:
  • -sokowanie z dynią - Tu
  • -kurczak z pieczoną dynią - Tu
  • -placuszki z dyni - Tu
  • -dyniowo - pomarańczowe muffinki z masłem orzechowym - Tu
  • -dyniowe ptysie - Tu
  • -ciasto drożdżowe z dynią - Tu
  • -sałatka z dynią - Tu
  • -chlebek dyniowy - Tu
  • -taliatelle pod dyniową kołderką - Tu
Dzisiejszy sernik to moja wariacja na temat kultowej kawy ze Starbuck-sa którą moźna kupić każdego roku tylko w sezonie jesiennym - mowa tu o Pumpkin Spice Latte. Jeżeli jesteś fanką/em tej kawy to obiecuję, że ten sernik idealnie odzwierciedla jej smak.
Potrzebne składniki:
  • -0.5 kg 3 krotnie zmielonego twarogu lub sera sernikowego
  • -300 g mascarpone
  • -200 g drobnego cukru
  • -3 jajka
  • -budyń śmietankowy
  • -30 g masła + 2 łyżki (do spodu)
  • -100 g puree z dyni (jak zrobić pisałam Tu i Tu)
  • -0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • -0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • -0,5 łyżeczki cynamonu
  • -1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (jak zrobić pisałam Tu) 
  • -70 ml kawy espresso
  • - 250 g herbatników jasnych i czekoladowych
dodatkowo:
  • -śmietana 30% + 2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 1/3 szklanki i wystudzonej)
  • -sos toffi
  • -szczypta kawy, groszki czekoladowe (do dekoracji)
 
1. Ciastka trzeba zmielić na drobny pył (można też roztłuc w woreczku)....
...następnie dolewam rozpuszczone masło (2 łyżki)....
....i ugniatam na dnie foremki wyłożonej pergaminem.
2. W misce obok miksuję żółtka z cukrem po czym dodaję oba sery...
....budyń, masło....
3. Do puree dyniowego dodaję przyprawy (cynamon, imbir, gałkę muszkatołową) i esencję waniliową...
....dokładnie miksuję.....
....następnie dolewam espresso....
....i gładką masę łączę z ubitymi białkami.
4. Na końcu masę serową wylewam na ciasteczkowy spód.
5. Ciasto piekę w temp. 170 - 180 stopniach przez 1 h.
6. W tym momencie ubijam śmietanę i mieszam z wystudzoną żelatyną - wkładam do lodówki.
7. Kiedy sernik całkowicie wystygnie nakładam na wierch śmietanę i dekoruję według uznania.
=w celu dopełnienia smaku polewam wierch odrobiną sosu toffi :))=
 
Niżej znajdziesz inne moje sernikowe propozycje:
  • -sernik czekoladowy z żurawiną link Tu
  • -sernik bazyliowy link Tu
  • -sernik banoffi pod chmurką straciatella Tu
  • -pastelowy sernik jagodowy Tu
  • -wegański sernik malinowo - truskawkowy Tu
  • -vegański sernik pomarańczowy z brzoskwiniami Tu
  • -sernik 6-krotnie malinowy - Tu
  • -Japanese Souffle Cheesecake (sernik z 3 składników) - Tu

Pozdrawiam
 
*JOY*
 

 

4 komentarze:

  1. ale pyszności! Roboty dużo, ale spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie i robi wrażenie z każdej strony :)

    OdpowiedzUsuń