poniedziałek, 13 października 2014

Hummus - przepis :)

Cześć
Dzisiaj Hummus czyli potrawa arabska wywodząca się z Libanu.. Według legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych.
Można ją przyrządzić na wiele sposobów z rożnymi dodarkami np. pieczoną papryką  - według uznania. Moja propozycja to hummus  czosnkowo - cebulkowy. Jest świetny  jako dip jedzony z kawałkami selera naciowego, marchewki pitta brea-u, ogorka lub jako zamiennik serka lub masła na kanapki. Hummus jest wspaniały jako przekąska na impreze lub do codziennego użytku (czasem dodaję go do puree ziemniaczanego lub robie z niego sos sałatkowy)
Potrzebne składniki:
  • -400 g ciecierzycy
  • -10 łyżek sezamu
  • -3 łyżki oliwy z oliwek
  • -1 łyżka oleju sezamowego
  • -sok z 1 cytryny
  • -odrobina wody z gotowania ciecierzycy lub z puszki
  • -1 duży ząbek czosnku
  • -cebulka dymka
  • -sól
1. Surową ciecierzycę moczę całą noc w zimnej wodzie a następnie w świeżej wodzie gotuję ją do miękkości - często używam ciecierzycy z puszki.
2. Czas na pastę tahini......aby ją przygotować prażę sezam na suszej patelni...
...kiedy jest złocisty i wystudzony.....
.....mielę go na drobny pył....
 ....po czym dolewam oliwę z oliwek - miksuję i pasta gotowa.
3.Do powstałej pasty dolewam olej sezamowy...
sok z cytryny i doprawiam solą.
4. Teraz czosnek....
..... cebulka dymka i ciecierzyca....
5. Miksujemy na gładką masę z pewnością będzie bardzo gęsta i zbita, dlatego w tym momencie dolewam po troszkę wody po gotowaniu ciecierzycy i miksuję to poządanej konsystencji.
Gotowy hummus przetrzymuję w lodówce do 7 dni maksymalnie.
 
Czy próbowałaś już hummus-u ?? Z czym samkuje Ci najbardziej??
 
Pozdrawiam
 
*JOY*

4 komentarze:

  1. wspaniały i nietuzinkowy przepis - musze wypróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbowałam tylko gotowego, ale to nigdy nie jest to samo. Muszę kiedyś go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no jasne domowe jedzenie zawsze najlepiej smakuje :))

      Usuń