Cześć
Dzisiaj Hummus czyli potrawa arabska wywodząca się z Libanu.. Według legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych.
Można ją przyrządzić na wiele sposobów z rożnymi dodarkami np. pieczoną papryką - według uznania. Moja propozycja to hummus czosnkowo - cebulkowy. Jest świetny jako dip jedzony z kawałkami selera naciowego, marchewki pitta brea-u, ogorka lub jako zamiennik serka lub masła na kanapki. Hummus jest wspaniały jako przekąska na impreze lub do codziennego użytku (czasem dodaję go do puree ziemniaczanego lub robie z niego sos sałatkowy)
Potrzebne składniki:
- -400 g ciecierzycy
- -10 łyżek sezamu
- -3 łyżki oliwy z oliwek
- -1 łyżka oleju sezamowego
- -sok z 1 cytryny
- -odrobina wody z gotowania ciecierzycy lub z puszki
- -1 duży ząbek czosnku
- -cebulka dymka
- -sól
1. Surową ciecierzycę moczę całą noc w zimnej wodzie a następnie w świeżej wodzie gotuję ją do miękkości - często używam ciecierzycy z puszki.
2. Czas na pastę tahini......aby ją przygotować prażę sezam na suszej patelni...
...kiedy jest złocisty i wystudzony.....
.....mielę go na drobny pył....
....po czym dolewam oliwę z oliwek - miksuję i pasta gotowa.
3.Do powstałej pasty dolewam olej sezamowy...
4. Teraz czosnek....
..... cebulka dymka i ciecierzyca....
5. Miksujemy na gładką masę z pewnością będzie bardzo gęsta i zbita, dlatego w tym momencie dolewam po troszkę wody po gotowaniu ciecierzycy i miksuję to poządanej konsystencji.
Gotowy hummus przetrzymuję w lodówce do 7 dni maksymalnie.
Czy próbowałaś już hummus-u ?? Z czym samkuje Ci najbardziej??
Pozdrawiam
*JOY*
wspaniały i nietuzinkowy przepis - musze wypróbowac :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie hehe :))
UsuńPróbowałam tylko gotowego, ale to nigdy nie jest to samo. Muszę kiedyś go zrobić :)
OdpowiedzUsuńno jasne domowe jedzenie zawsze najlepiej smakuje :))
Usuń