:)
Moje muffiny jagodowe są niższe niż zwykle, a to przez 2 rodzaje mąki. Wymieszalam pełnoziarnistą - dla zdrowia i sytości z białą pszenną - żeby choć troszkę urosły. Dodatkowym atutem jest aromat z kwiatów róży, któy idealnie komponuje się z jagodami tworząc niespotykany wyśmienity i ekskluzywny smak - nie jest obowiązkowy, ale jednak warty zachodu bo całkowicie odmienia zwykły przepis :)
Potrzebne składniki:
- -100 g mąki pszennej
- -200 g mąki pełnoziarnistej
- -1 szkl. cukru ( ja użyłam Demarara)
- -0,5 łyżeczki soli
- -200 ml masła (rozpuszczonego)
- -3 jajka
- -1 szkl. mleka (ja użyłam śmietanki owsianej)
- -2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -barwnik spożywczy: fiolet
- -aromat z kwiatów róży
- -szkl. jagód (użyłam mrożonych - oczywiście rozmrożonych)
*Zaczynam*
1. Do miski wsypuję obie mąki, sól....
....i proszek do pieczenia.
2. W misce obok miksuję żółtka z cukrem...
..... i masłem...
.... do momentu aż stanie się jasna i puszysta.
3. Do tej masy dosypuję mączne składniki....
....wszystko łączę ze sobą po czym dodaję barwnik spożywczy i aromat z kwiatów róży.
4. Za pomocą szpatułki delikatnie mieszam ciasto z ubitymi na sztywno białkami jaj.....
....a na końcu dodaję jagody.
5. Ciasto nakładam do papierowych papilotek...
.... i piękę w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
Wystudzone muffiny możemy posypać cukrem pudrem.
A teraz dużo zdjęć na zachętę..... może ktoś się skusi na wypróbowanie przepisu :))
Pozdrawiam
*JOY*
Cudownie wyglądają, a pewnie jeszcze lepiej smakują :)
OdpowiedzUsuńoj tak omnomnom :))
UsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdzięki :) yummy yummy :)
Usuńwow! rewelacja! jestem pod wrażeniem :D
OdpowiedzUsuńdziekuje :))
UsuńJak one bajecznie wyglądają :) Smerfowe muffiny :)
OdpowiedzUsuńhahah faktycznie troszke jak smerfowy - można by je nazwać smerffinki - hmmmpomysle o czyms nowym z taką nazwa :) :))
Usuń