Cześć kochani!
Coraz częściej spotykam się z tym, że ludzie decydują sie na zamianę mleka krowiego na roślinne. Niektórzy robią to ze względu na złe przyswajanie go przez organizm, a inni ze względu na zmiane sposobu odżywiania lub urozmaicenie swojej diety.
Profity zdrowotne, które przynosi mleko migdałowe to napewno to, że nie zawiera w sobie kazeiny ( białko mleka - podobne do glutenu ), laktozy ani cholesterolu, dlatego może być stosowane jako substytut. Ja absolutnie nie zamierzam rezygnować z mleka krowiego poranna kawa lub płatki śniadaniowe z mlekiem roślinnym do coś za czym nie przepadają moje kubki smakowe. Natomiast to co mnie przekonuje do jego spożywania to napewno zawarte w nim cenne składniki tj. żelazo, kwasy tłuszczowe omega 3, błonnik, wit. E,A, D, ryboflawina, magnez, selen, mangan, cynk, fosfor i wapń.
Ponadto:
- -spowalnia proces starzenia
- -jest pomocne w odchudzaniu
- -pomaga zachować piękna skórę i zdrowe oczy
Używam go do różnych smoothie, naleśników lub pije samodzielnie. Często kupuje różnego rodzaju mleka roślinne w sklepie, ale od czasu do czasu przygotowuje je w domu (domowe jest smaczniejsze).
Chesz zobaczyć w jaki sposób?
Zapraszam!
Potrzbujemy szklankę migdałów. Możemy je obrać (wtedy mleko będzie bielsze ) lub użyć migdałów w skórkach.
Łatwy sposób na obranie to zalać migdały wrzątkiem.
Po upływie 10-15 minut możemy łatwo zdjąć skórkę
Kolejnym krokiem jest namoczenie migdałów w chłodnej wodzie na całą noc.
Dzięki namoczeniu napęcznieją, a to sprawi, że łatwo będziemy mogli je zmielić z 4 szklankami wody
(Przypominam 1szklanka migdałów na 4 szklanki wody ).
Żeby mleko było słodkie możemy zblendować również suszone daktyle, figi , rodzynki - to co lubimy :)
Nastepnie filtrujemy (najlepiej przez ściereczkę) i odciskamy migdały do ostatniej kropli.
Zostają nam mielone migdały, które możemy wykorzystać w różnoraki sposób (jutro i pojutrze pokaże Wam jak je wykorzystałam )
I gotowe !
Przelewam mleko do butelki (może być przetrzymywane przez kilka dni w lodówce)
W ten sam sposób możemy wykonać inne mleko np. kokosowe, z orzechów (laskowych, nerkowca itp.), ryżowe, z ziaren ( sezamu, słonecznika, dyni itp. ), owsiane jak i mixować mieszanki.
Pozdrawiam
=Joy= xoxo
Nigdy nie słyszałam o czymś takim, ale bardzo mnie to zaciekawiło i spróbuję:)
OdpowiedzUsuńw smaku nie jest szczególnie wybitne, ale warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńpoza tym szybko można się przyzwyczaić
OdpowiedzUsuń