środa, 9 października 2013

DIY - mleko migdałowe

Cześć kochani!
Coraz częściej spotykam się z tym, że ludzie decydują sie na zamianę mleka krowiego na roślinne. Niektórzy robią to ze względu na złe przyswajanie go przez organizm, a inni ze względu na zmiane sposobu odżywiania lub urozmaicenie swojej diety.


Profity zdrowotne, które przynosi mleko migdałowe to napewno to, że nie zawiera w sobie kazeiny ( białko mleka - podobne do glutenu ), laktozy ani cholesterolu, dlatego może być stosowane jako substytut. Ja absolutnie nie zamierzam rezygnować z mleka krowiego poranna kawa lub płatki śniadaniowe z mlekiem roślinnym do coś za czym nie przepadają moje kubki smakowe. Natomiast to co mnie przekonuje do jego spożywania to napewno zawarte w nim cenne składniki tj. żelazo, kwasy tłuszczowe omega 3, błonnik, wit. E,A, D, ryboflawina, magnez, selen, mangan, cynk, fosfor i wapń. 

Ponadto:

  • -spowalnia proces starzenia
  • -jest pomocne w odchudzaniu
  • -pomaga zachować piękna skórę i zdrowe oczy
Używam go do różnych smoothie, naleśników lub pije samodzielnie. Często kupuje różnego rodzaju mleka roślinne w sklepie, ale od czasu do czasu przygotowuje je w domu (domowe jest smaczniejsze). 
Chesz zobaczyć w jaki sposób?
Zapraszam!

Potrzbujemy  szklankę migdałów. Możemy je obrać (wtedy mleko będzie bielsze ) lub użyć migdałów w skórkach.

Łatwy sposób na obranie to zalać migdały wrzątkiem.

Po upływie  10-15 minut możemy łatwo zdjąć skórkę

Kolejnym krokiem jest namoczenie migdałów w chłodnej wodzie na całą noc. 

Dzięki namoczeniu napęcznieją, a to sprawi, że łatwo będziemy mogli je zmielić z 4 szklankami wody
(Przypominam 1szklanka migdałów na 4 szklanki wody ).
Żeby mleko było słodkie możemy zblendować również suszone daktyle, figi , rodzynki - to co lubimy :)

Nastepnie filtrujemy (najlepiej przez ściereczkę) i odciskamy migdały do ostatniej kropli.

Zostają nam mielone migdały, które możemy wykorzystać w różnoraki sposób (jutro i pojutrze pokaże Wam jak je wykorzystałam )

I gotowe !

Przelewam mleko do butelki (może być przetrzymywane przez kilka dni w lodówce)

W ten sam sposób możemy wykonać inne mleko np. kokosowe, z orzechów (laskowych, nerkowca itp.), ryżowe, z ziaren ( sezamu, słonecznika, dyni itp. ), owsiane jak i mixować mieszanki. 

Pozdrawiam

=Joy= xoxo












3 komentarze:

  1. Nigdy nie słyszałam o czymś takim, ale bardzo mnie to zaciekawiło i spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. w smaku nie jest szczególnie wybitne, ale warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. poza tym szybko można się przyzwyczaić

    OdpowiedzUsuń