sobota, 12 marca 2016

Domowe mleko z ciecierzycy - przepis

Cześć kociaki :)
Ze względu na aspekty zdrowotne nie wskazane jest spozywanie mi soji i jej pochodnych ( mleko sojowe, tofu itp.), dlatego postanowiłam zastapić soję ciecierzycą i wykonać kilka potraw z jej użyciem. Zaczynam od mleka ciecierzycowego ( jak zrobic mleko migdałowe pisałam 3 lata temu Tu), które możemy użyć do wszelkiego rodzaju smoothie lub wykonania tofu ciecierzycowego, ale po koleji zacznijmy od mleka :)
Potrzebne składniki (jeżeli chcesz większa porcję to podwój lub potrój ilość składników):
  • -200g ciecierzycy
  • -500 ml wody
  • - opcjonalnie wanilia lub ekstrakt waniliowy i słodzik ( miód, syrop z agawy itp.)

1. Suchą ciecierzyce zalej wodą i odstaw do napęcznienia na całą noc.
2. Teraz odcedzamy ciecierzycę .....
....po czym zalewamy mineralna lub filtrowana wodą i blendujemy do całkowitego rozdrobienia ziaren.
3. Całość dokładnie odciskamy za pomocą czystej ściereczki.
Ciekawostka:
To co pozostało w ściereczce nazywamy okarą z ciecierzycy - nie wyrzucaj jej, a w nastepnych postach pokażę Ci jak można ja wykorzystać.
4. Mleko z ciecierzycy musimy zagotować i doprawic wanilią i słodyczą do smaku. 
 Gotowe :)
Pozdrawiam

*JOY*



8 komentarzy:

  1. czy takie mleko nadaje się do kawy? robiłam kiedyś owsiane i w kawie smakowało obleśnie :( a kokosowe już mi się znudziło. a z tej całej okary to pewnie hummus? mmm aj law humus <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. odpowiednio przyprawione wanilią i np. syropem z agawy jest smaczne, ale osobiście do kawy wolę wersje orzechowe tj. kokosowa, migdałowa a nawet z konopi indyjskiej, owsiane ryzowe z ciecierzycy jednak wolę dodawać do owsianek smoothie itp. - tam smakuja o wiele bardziej niz w kawie :)

      Usuń
    2. mleko z konopi indyjskiej? widziałam nasiona chyba w sklepie online indiacosmetics, ale nie przypuszczałabym, że można z tego robić mleko. ciekawe jaką to ma wtedy moc xD

      Usuń
    3. zajadam łuskane nasiona z konopii indyjskiej ( m.in. pisałam o nich 2 lata temu http://mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2014/06/superfoods-czyli-moje-zdrowe-dopalacze.html), jak i białko z konopii indyjskiej i mleko bo sa bardzo zdrowe i smaczne niestety albo stety hahah nie mają super mocy bo przy produkcji pozbawiane są THC :)

      Usuń
    4. Chodzi ci o konopie siewna a nie indyjska.

      Usuń
  2. Nigdy sama nie robiłam mleka roślinnego. Zwykle kupuję. A tak swoją drogą to nie miałam pojęcia, że z ciecierzycy można je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moim zdaniem domowe jest bardziej treściwsze i smaczniejsze, ale sama tez zazwyczaj ide na łatwizne i kupuje je w sklepie no chyba że mam z nim zwiazane wieksze plany tak jak tu na 4 posty :) / a mleko można zrobić praktycznie z kazdego ziarna tylko ważne by je zagotować i doprawić do smaku :)

      Usuń
  3. Czy przy zagotowywaniu mleka dużo mąki się ścina? Ja musiałam jeszcze raz mleko przecedzić bo zrobiły się kluchy. Czy może być to spowodowane zbytnim rozdrobnieniem ziaren cieciorki? Ogólnie pomysł bardzo fajny 😉

    OdpowiedzUsuń