środa, 30 marca 2016

Tarta szarlotkowa z irish cream - przepis

:)
Tym razem przedstawiam Wam wytwór mojej fantazji czyli przepis, który wymysliłam spontanicznie i na tyle z dobrym skutkiem, że postanowiłam sie nim z Wami podzielić. Moim zdaniem to taka uszlachetniona szarlotka lub jabłecznik dla dorosłych, poniewaz w cieście wyczuwamy aromatyczny smak irish cream :) Jeśli zaciekawiłam to zapraszam po przepis :)
Potrzebne składniki:
*ciasto ( mozna tez zrobic standardowe kruche ciasto do tarty):
  • -pół szkl. płatków owsianych
  • -1/2 szkl. maki kokosowej
  • -1/2 szkl. musu jabłkowego
  • -3 łyzki cukru trzcinowego 

*masa jabłkowa:
  • -2 duże jabłka
  • -cukier
  • -cynamon
  • -łyżeczka żelatyny
*masa irish cream:
  • -budyń z biała czekoladą ( może byc tez śmietankowy lub waniliowy)
  • -szklanka irish cream
  • -2 łyzki cukru
*jabłkowe róże do dekoracji ( jak je zrobić Tu )
Ciasto:
1. Płatki owsiane....
....blendujemy na makę.
2. Mąkę owsianą mieszamy z mąką kokosową...
...cukrem....
....i musem jabłkowym - mieszamy....
.....i przekładamy do naczynia do tarty - ugniatamy...
...tworząc dno i brzegi ciasta.
3. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 20 minut.
Masa jabłkowa:
4. Jabłka dusimy pod przykryciem do miękkości po czym dodajemy żelatynę, cukier i cynamon ....
...mieszamy.
Masa irish cream:
5. Pół szklanki irish cream gotujemy w rondelku.
6. Kolejne pół szklanki mieszamy z cukrem i proszkiem budyniowym...
.....i do wrzacego irish creamu dolewamy mieszankę i gotujemy - tworząc krem / budyń.
7. Teraz na upieczony spód nakładamy mase jabłkową...
....a następnie wylewamy budyń....
8. Ciasto owijamy folia spozywczą i umieszczamy w lodówce na całą noc...
... a następnie na wierzch układamy jabłkowe róże.
Pozdrawiam

*JOY*



4 komentarze: