czwartek, 24 marca 2016

Wegańskie dietetyczne ciasto kokosowe - przepis

:)
Wiem wiem nic nie mówcie znów deser kokosowy hahah, ale co ja poradze na to, ze uwielbiam kokos :))
Tym razem mam dla Was bardzo dobre, zdrowe i mega kremowe wegańskie ciasto w wersji dietetycznej :)
Potrzebne składniki:
  • - 1 szklanka kaszy jaglanej
  • -6 łyżek erytrolu
  • -200 g wiórków kokosowych
  • -3 szklanki mleka roślinnego ( kokosowe, owsiane, migdałowe)

*Ważne*
Oprócz cudownych własciwości kasza jaglana zawiera fityniany czyli zwiazki, które utrudniaja przyswajanie składników mineralnych, a ponadto sprawiaja, że ugotowana kasza ma lekko gorzki smak, By pozbyc się ich z kaszy należy przed gotowaniem obficie przelać ją  najpierw zimną wodą , a potem wrzatkiem ( 2-3 krotnie) lub zalac na noc wodą a rano odcedzic i przepłukać.
1. Przygotowana do użycia kaszę przekładamy do rondelka...
.....po czym zalewamy mlekiem.....
.....dodajemy erytrol i wiórki (80%) i gotujemy do momentu wchłonięcia płynu...
....po czym dokładnie blendujemy na gładka masę.
2. Masę wykładamy do tortownicy wyłozonej folią spozywczą.....
....a wierch obsypujemy pozostła porcją (20%) wiórek po czym całośc zawijamy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin.
Pozdrawiam

*JOY*



4 komentarze:

  1. Wygląda bajkowo! Zakochałam się w samym wyglądzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kochana w smaku równie pyszne jak wskazuje wygląd i zapewniam, ze mimo iz w środku jest kasza to nikt sie nie zorientuje że to ciasto z kaszy - promise :))

      Usuń