sobota, 21 czerwca 2014

Vegański sernik pomarańczowy z brzoskwiniami :))

:)
By kontynuować moje sernikowe szaleństwo..
  • -sernik czekoladowy z żurawiną link Tu
  • -sernik bazyliowy link Tu
  • -sernik banoffi pod chmurką straciatella Tu
  • -pastelowy sernik jagodowy Tu
  • -wegański sernik malinowo - truskawkowy Tu
…postanowiłam zrobić kolejną ponownie wegańską wersję sernika pomarańczowego z brzoskwiniami. Przepis poniżej Zapraszam :))
Potrzebne składniki:
Masa:
  • -1 szkl. kaszy jaglanej
  • -2.5 szkl. mleka ryżowego ( lub kokosowego, owsianego, sojowego, migdałowego - wg uznania)
  • -1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • -0,5 szkl. cukru trzcinowego lub syropu z agawy
  • -skórka + sok z pomarańczy
  • -2 łyżki oleju kokosowego
  • -200 ml kremu kokosowego...

lub….
  • ...śmietankę z wierchu mleka kokosowego z puszki .

Spód ciasta:
  • -100 g płatków owsianych
  • -200 g mąki kokosowej ( możemy zrobić całość tylko z płatków lub tylko z mąki kokosowej - 300 g)
  • -150 g oleju kokosowego
  • -60 g cukru trzcinowego
  • -3 łyżki mleka ryżowego ( lub innego roślinnego)

dodatkowo:
  • -500 g brzoskwiń z puszki
  • -jagody (opcjonalnie)
  • -ziarna kakaowca (opcjonalnie)
  • -vegga kajmak (opcjonalnie) - przepis Tu

1. Zaczynam od uprażenia na suchej patelni płatków owsianych.
Ja wybrałam wersję bogatszą z dodatkiem pestek dyni, słonecznika i suszonych owoców….
… po czym blenderuję na pył.
2. Płatki mieszam z mąką kokosową i zagniatam z resztą składników - na spód.
Jeśli jest zbyt suche dodaje więcej mleka.
3. Ciasto wykładam na dno foremki wyłożonej papierem i piekę 15 minut w 180 stopniach.
4. W czasie kiedy spód ciasta się piecze przygotowuje masę serową….
….czyli gotuję kaszę na miękko w mleku ryżowym.
 
4. Gotową ostudzoną kaszę blenderuję na gładko dodając resztę składników.
…po czym przekładam na upieczony spód…
…i dodaję 250 g pokrojonych brzoskwiń.
5. Ciasto piekę w temp. 180 stopni przez około 40 minut.
Po upieczeniu najlepiej ostudzić i włożyć na noc do lodówki.
To czym udekorujemy ciasto zależy całkowicie od nas samych i naszej inwencji twórczej :)
Ja ułożyłam resztę brzoskwiń, aby powstały płatki…
…. w środek nałożyłam vegga kajmak…
…. i jagody - owocową granicę obsypałam ziarnem kakaowca :)
Czyż nie wygląda jak kwiat słonecznika :))
Przy czym jest pyszny, syty i bardzo zdrowy :))
Obiecuje, że nikt nie zgadnie z czego jest zrobiony i, że nie ma u nim sera :))
Pozdrawiam

*JOY*

6 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale, ale mi smaka zrobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Hi hi hi to świetnie ciesze się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie, podziwiam za zacięcie i wyszukiwanie wegańskich zamienników :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm jak tu smacznie:) Dziękuję za odwiedziny, zapisuję Twój blog na mojej liście czytelniczej:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń