:)
By kontynuować moje sernikowe szaleństwo..
- -sernik czekoladowy z żurawiną link Tu
- -sernik bazyliowy link Tu
- -sernik banoffi pod chmurką straciatella Tu
- -pastelowy sernik jagodowy Tu
- -wegański sernik malinowo - truskawkowy Tu
…postanowiłam zrobić kolejną ponownie wegańską wersję sernika pomarańczowego z brzoskwiniami. Przepis poniżej Zapraszam :))
Potrzebne składniki:
Masa:
- -1 szkl. kaszy jaglanej
- -2.5 szkl. mleka ryżowego ( lub kokosowego, owsianego, sojowego, migdałowego - wg uznania)
- -1 łyżka ekstraktu waniliowego
- -0,5 szkl. cukru trzcinowego lub syropu z agawy
- -skórka + sok z pomarańczy
- -2 łyżki oleju kokosowego
- -200 ml kremu kokosowego...
lub….
- ...śmietankę z wierchu mleka kokosowego z puszki .
Spód ciasta:
- -100 g płatków owsianych
- -200 g mąki kokosowej ( możemy zrobić całość tylko z płatków lub tylko z mąki kokosowej - 300 g)
- -150 g oleju kokosowego
- -60 g cukru trzcinowego
- -3 łyżki mleka ryżowego ( lub innego roślinnego)
dodatkowo:
- -500 g brzoskwiń z puszki
- -jagody (opcjonalnie)
- -ziarna kakaowca (opcjonalnie)
- -vegga kajmak (opcjonalnie) - przepis Tu
1. Zaczynam od uprażenia na suchej patelni płatków owsianych.
Ja wybrałam wersję bogatszą z dodatkiem pestek dyni, słonecznika i suszonych owoców….
… po czym blenderuję na pył.
2. Płatki mieszam z mąką kokosową i zagniatam z resztą składników - na spód.
Jeśli jest zbyt suche dodaje więcej mleka.
3. Ciasto wykładam na dno foremki wyłożonej papierem i piekę 15 minut w 180 stopniach.
4. W czasie kiedy spód ciasta się piecze przygotowuje masę serową….
….czyli gotuję kaszę na miękko w mleku ryżowym.
4. Gotową ostudzoną kaszę blenderuję na gładko dodając resztę składników.
…po czym przekładam na upieczony spód…
…i dodaję 250 g pokrojonych brzoskwiń.
5. Ciasto piekę w temp. 180 stopni przez około 40 minut.
Po upieczeniu najlepiej ostudzić i włożyć na noc do lodówki.
To czym udekorujemy ciasto zależy całkowicie od nas samych i naszej inwencji twórczej :)
Ja ułożyłam resztę brzoskwiń, aby powstały płatki…
…. w środek nałożyłam vegga kajmak…
…. i jagody - owocową granicę obsypałam ziarnem kakaowca :)
Czyż nie wygląda jak kwiat słonecznika :))
Przy czym jest pyszny, syty i bardzo zdrowy :))
Obiecuje, że nikt nie zgadnie z czego jest zrobiony i, że nie ma u nim sera :))
Pozdrawiam
*JOY*
Wygląda wspaniale, ale mi smaka zrobiłaś :D
OdpowiedzUsuńHi hi hi to świetnie ciesze się :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda!!
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie, podziwiam za zacięcie i wyszukiwanie wegańskich zamienników :)
OdpowiedzUsuńHmm jak tu smacznie:) Dziękuję za odwiedziny, zapisuję Twój blog na mojej liście czytelniczej:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńgenialny ;)
OdpowiedzUsuń