:)
Tofu z ciecierzycy to prostsza i zdrowsza alternatywa dla standardowego sojowego tofu.
Nie kazdy przepada za tym mlecznym blokiem z mleka roślinnego, ale jak w każdej dziedzinie zycia znajda sie koneserzy zdrowej kuchni i lzejszych dla naszego żoładka rozwiązań. I właśnie dla tych osób mam łatwy i szybki przepis na domową wersję tego specjału. Zapraszam :)
Potrzebne składniki:
- -niesłodzone mleko z ciecierzycy (jak zrobić takie mleko w domu pisałam Tu )
- -opcjonalnie odrobina kurkumy i sól himalajska ( o tej soli pisałam Tu )
1. Mleko z ciecierzycy opcjonalnie doprawiamy sola i kurkumą i gotujemy (wciąż mieszając )do momentu zgęstnienia ( ok. 30-40 min - w zalezności od ilości płynu)
2. Gdy mleko stanie sie gęste i aksamitne jak budyń to czas przelać go do foremki wyłozonej czysta ściereczką.
3. Wyrównujemy wierzch....
....po czym zawijamy ściereczke i odstawiamy do całkowitego wystudzenia ( na całą noc)
O poranku nasze tofu z ciecierzycy jest gotowe do uzycia :))
Tofu z ciecierzycy przychowujemy w szczelnym opakowaniu i w lodówce.
Pozdrawiam
*JOY*
ciekawie wygląda :)
OdpowiedzUsuń