:)
Śledzie w pomidorowej cebuli to prawie jak złoty graal czyli przepis idealny bo tani szybki i pyszny. Tak naprawde to danie mojej mamy, która przygotowywała takie sledziki na wszelakie świeta czy rodzinne imieniny. Ja je uwielbiam, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami tym sekretem :)
Potrzebne składniki:
- -800 g śledzi solonych ( długo moczonych w zimnej wodzie)
- -5 duzych cebul
- -olej słonecznikowy
- -2 liście laurowe
- -3 ziela angielskie
- -sól, pieprz
- -ok. 150 g koncentratu pomidorowego
1. Cebulę kroimy w piórka ( czyli cieniutkie półksięzyce)....
....nastepnie dodajemy olej, ziele angielskie liść laurowy i dusimy pod przykryciem do miekkości.
2. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i podsmazamy ok. 10 minut.
3. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki.
4. Pomidorową cebulę odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a nastepnie mieszamy ja ze śledziamy i umieszczamy w lodówce na całą noc.
Pozdrawiam
*JOY*
Mmmmmm wygląda smakowicie 😊
OdpowiedzUsuńze świezym chlebkiem najlepsze :)
Usuń