:)
Jabłkowe róże to szybki i bardzo efektowny deser, który możemy przyrządzić w kilkanaście minut np. w momencie niespodziewanych gości :)
Ich kolor zalezy od gatunku jabłek czyli czym czerwieńsza skórka tym atrakcyjniejszy efekt :)
Potrzebne składniki:
- -gotowa rolka ciasta francuskiego
- -3 - 4 duze jabłka
- -sok z cytryny
- -cukier
- -cynamon
1. Umyte jabłka kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne.
2. Do miski obok wciskamy sok z cytryny...
.....dodajemy łyzke cukru i zalewamy wrzatkiem.
3. Jabłka kroimy na cieniutkie półksiężyce...
....po czym umieszczamy je w misce z cytrynowym wrzątkiem na ok. 5 minut ( do momentu az plasterki stana się elastyczne).
4. Ciasto francuskie kroimy na 1,5 centymetrowe kawałki.....
5. Cukier mieszamy z cynamonem....
.....i taka mieszanke nakładamy na rozwiniety kawałek ciasta.
6. Teraz nakładamy na siebie plasterki jabłka...
......po czym zwijamy całość w rulonik przyklejając końcówke ciasta do ścianki rózy + zlepiamy palcamy spód ciasta tworząc gładka powierzchnię.
7. Róże umieszczamy w foremce do muffinów....
.....i pieczemy w temp. 180 stopni przez 20-25 minut.
Jabłkowe róże możemy podawac na gorąco jak i na zimno. Świetnie smakuja obsypane cukrem pudrem lub podawane z lodami waniliowymi - yummi yummi :))
Pozdrawiam
*JOY*
robiłam, ale na sam spód dodawałam dżem, a cynamonem i cukrem delikatnie oprószałam. trzeba jednak przyznać, że te róże wyglądają jak zwinięty boczek lol
OdpowiedzUsuńdzem na spód to tez dobry pomysł - wypróbuje nastepnym razem :)
UsuńJakie fajne:)
OdpowiedzUsuńdzięki Nemi :)
UsuńO ja, zrobię z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńjak to pieknie wyglada !!!! :O <3
OdpowiedzUsuń