środa, 30 marca 2016

Jabłkowe róże - przepis

:)
Jabłkowe róże to szybki i bardzo efektowny deser, który możemy przyrządzić w kilkanaście minut np. w momencie niespodziewanych gości :)
Ich kolor zalezy od gatunku jabłek czyli czym czerwieńsza skórka tym atrakcyjniejszy efekt :)
Potrzebne składniki:
  • -gotowa rolka ciasta francuskiego
  • -3 - 4 duze jabłka
  • -sok z cytryny
  • -cukier
  • -cynamon

1. Umyte jabłka kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne.
2. Do miski obok wciskamy sok z cytryny...
.....dodajemy łyzke cukru i zalewamy wrzatkiem.
3. Jabłka kroimy na cieniutkie półksiężyce...
....po czym umieszczamy je w misce z cytrynowym wrzątkiem na ok. 5 minut ( do momentu az plasterki stana się elastyczne).
4. Ciasto francuskie kroimy na 1,5 centymetrowe kawałki.....
5. Cukier mieszamy z cynamonem....
.....i taka mieszanke nakładamy  na rozwiniety kawałek ciasta.
6. Teraz nakładamy na siebie plasterki jabłka...
......po czym zwijamy całość w rulonik przyklejając końcówke ciasta do ścianki rózy + zlepiamy palcamy spód ciasta tworząc gładka powierzchnię.
7. Róże umieszczamy w foremce do muffinów....
.....i pieczemy w temp. 180 stopni przez 20-25 minut.
Jabłkowe róże możemy podawac na gorąco jak i na zimno. Świetnie smakuja obsypane cukrem pudrem lub podawane z lodami waniliowymi - yummi yummi :))
Pozdrawiam

*JOY*

6 komentarzy:

  1. robiłam, ale na sam spód dodawałam dżem, a cynamonem i cukrem delikatnie oprószałam. trzeba jednak przyznać, że te róże wyglądają jak zwinięty boczek lol

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzem na spód to tez dobry pomysł - wypróbuje nastepnym razem :)

      Usuń
  2. O ja, zrobię z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak to pieknie wyglada !!!! :O <3

    OdpowiedzUsuń